De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kritiek op minister Ashcroft
   
 

AMSTERDAM - De Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft komt steeds meer in het nauw in de controverse over miskleunen aan de vooravond van 11 september. Onder leiding van Ashcroft blijkt de FBI tal van signalen over ophanden zijnde terreur te hebben gemist of genegeerd. Als het om de vraag gaat wiens kop mogelijk gaat rollen, valt steeds vaker de naam van de aartsconservatieve bewindsman, die veel vijanden heeft in het Congres.

Terwijl de federale recherche in het duister tastte, blijkt Ashcroft afgelopen zomer al in het diepste geheim het besluit te hebben genomen om niet langer aan boord te stappen van passagiersvliegtuigen. De minister reisde voor zijn eigen veiligheid rond in een privé-jet.

Ook zou Ashcroft hebben verzuimd president Bush kort na de aanslagen in te lichten over cruciale aanwijzingen waarover de FBI reeds in juli beschikte, maar waarmee niets was gedaan. De president lijkt ondertussen de dans te ontspringen. De vraag luidt niet langer wat hij wist, maar waarom hij niet meer wist.

Bush verbleef op zijn ranch in Texas toen hij op 6 augustus door de CIA werd bijgepraat over een analyse van kapingen als mogelijke terreurmethode van Osama bin Ladens Al-Qaeda. Het ultrageheime rapport droeg als titel 'Bin Laden vastbesloten om toe te slaan in de VS'.

Bush had zelf gevraagd om een overzicht van dreigingen in de VS nadat de hele zomer lang was gewaarschuwd voor het gevaar van aanslagen op doelen in het buitenland. Wat de president en de CIA kennelijk niet wisten, was dat de FBI al op het spoor was van een duivels complot dat door blunders en communicatiestoornissen niet meer te stoppen was.

FBI-agent Kenneth Williams speelt een sleutelrol in de affaire. Hij werd deze week achter gesloten deuren gehoord door het Congres, waar de roep toeneemt om een onafhankelijk onderzoek. Williams was vorig jaar juli bezig met een onderzoek naar islamitische terroristen in de VS toen hij stuitte op een bizarre ontwikkeling: veel verdachten bleken zich te hebben ingeschreven als leerlingen op vliegscholen. In zijn rapport werd bij de FBI-top aangedrongen op een landelijk onderzoek naar mogelijke infiltratie van vliegscholen. Een verzoek om de verdachten af te tappen werd echter afgewezen; met het rapport zelf werd verder niets gedaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.