De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Berlijnse Muur' voor
veiligheid Bush

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Onder strenge veiligheidsmaatregelen is George Bush gisteren aan zijn bezoek aan Berlijn begonnen. Ongeveer 10.000 politieagenten vormden een heuse muur om het regeringskwartier in de Duitse hoofdstad, waar Bush vandaag als eerste Amerikaanse president een toespraak voor de Bondsdag zal houden.

In het centrum van de stad wordt al dagen tegen de politiek van Bush gedemonstreerd door meer dan 240 organisaties, waaronder politieke partijen - ook die indirect als gastheer van Bush fungeren - en vakbonden. De Amerikaanse president heeft er een toepasselijk commentaar op: "Ik kom graag in landen waar mensen de vrijheid hebben om op straat hun mening te uiten."

De maatregelen rond het bezoek van Bush grenzen aan het ongelooflijke. Iedere put en rioolgang in het regeringskwartier is evenals alle lantaarnpalen op mogelijke explosieven onderzocht. Ook werden sluipschutters ingezet.

Duizenden demonstranten stonden gisteren bij het kordon dat de politie om het regeringskwartier had gelegd. 'Oorlog is terrorisme' en 'Geen oorlog tegen Irak' waren enkele van de leuzen die de tegenstanders van de mondialisering op borden hadden gekalkt. Bush wordt in Berlijn niet alleen geconfronteerd met de tienduizenden demonstranten, maar ook met een uiterst kritische Duitse regering, die niets van zijn Irak-politiek moet hebben.

Hoewel Bush gistermorgen voor zijn vertrek naar de Duitse hoofdstad middels een televisie-interview met de ARD de druk van de ketel trachtte te halen door zijn gastheren te laten weten geen aanvalsplannen op zijn bureau te hebben klaarliggen, meldde het roodgroene ontvangstcomité toch voornemens te zijn de Amerikaanse president stevig over Irak aan de tand te voelen.

Fractievoorzitter Peter Struck van de SPD: "Zolang niet duidelijk is dat president Saddam Hoessein tot degenen behoort, die onderdak verlenen aan de terroristen van Al-Qaeda, is er geen enkele aanleiding om tegen Irak op te treden." Het zou volgens Struck een grote fout zijn als Bush wil goedmaken wat zijn vader en vroegere Amerikaanse president George Bush naar zijn mening heeft verzuimd. Bush senior spaarde in de Golfoorlog van 1991 het lot van Saddam Hoessein.

Ook vanuit de gelederen van de kleine coalitiepartner de Groenen klonk een stevig verwijt. "De Verenigde Staten streven niet naar wereldwijde stabiliteit, maar werken een bijna missionarisachtig programma tegen het kwade af."

Steun voor de Amerikaanse president komt hoofdzakelijk uit de hoek van christen-democraten en liberalen.

Tijdens de Koude Oorlog werden Amerikaanse presidenten in Berlijn met open armen ontvangen. John F. Kennedy hield er zijn beroemde 'Ich bin ein Berliner'-speech. Bondskanselier Schröder zei gisteren dat ook Bush zich welkom moet voelen. "Hij komt als een vriend van Duitsland en Europa", aldus Schröder. Bush zal tijdens zijn Europese trip ook nog bezoeken brengen aan Rusland, Italië en Frankrijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.