door René Steenhorst BILTHOVEN/ZUTPHEN - Een hartinfarct vóór het zeventigste levensjaar kan bij mannen in principe uitblijven, wanneer zij hun leefwijze en voedingspatroon radicaal omgooien. Zo luidt de aanbeveling van een groep internationale medische onderzoekers na het veertig jaar lang wetenschappelijk volgen van circa 12.000 mannen in Nederland, Japan, Finland, Italië, het voormalige Joegoslavië, Griekenland en de Verenigde Staten.
Het leefstijladvies heeft helaas minder invloed op de hartinfarctkansen van mannen die erfelijk belast zijn.
De resultaten van de belangwekkende 'Zeven Landen Studie' naar voeding en leefstijl ter voorkoming van een hartinfarct worden vandaag en morgen gepresenteerd tijdens een symposium in Zutphen.
Het ontwikkelen van een hartinfarct is volgens de onderzoeksleider voor Nederland, voedingsdeskundige en epidemioloog prof.dr.ir. D. Kromhout, bijna altijd het gevolg van een combinatie van uiteenlopende factoren: "Zowel risico's als hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, weinig lichamelijke activiteiten, overgewicht en roken kunnen het infarct naderbij brengen. Ze versterken elkaar. Het is dus niet zo dat wanneer je één van die risico's terugdringt, je daarmee de kans op een infarct wezenlijk bestrijdt. Daar is meer voor nodig, namelijk een samenhangende aanpak van alle individuele risico's."
Eén van de conclusies uit de studie is dat het risico op een hartinfarct kan worden beteugeld door consequent ánders te eten: "Bij veranderingen in het voedingspatroon kan men beter de traditionele mediterrane en Japanse keuken als voorbeeld nemen, dan proberen westers voedsel kunstmatig te veranderen in 'vetarm' of andere dieetvarianten", stellen de onderzoekers.
"Wij hebben 700 mannen op Kreta gevolgd", vervolgt prof. Kromhout. "Zij hadden de gewoonte bij het eten, waarin veel olijfolie was verwerkt, een paar glazen (rode) wijn te nuttigen. Bovendien waren zij werkzaam op het land, waardoor ze vrij veel lichaamsbeweging hadden. De eerste tien jaar heeft zich bij geen van deze mannen een hartinfarct voorgedaan", stelt Kromhout, die tevens directeur van de sector voeding en consumentenveiligheid bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te Bilthoven is.
Een voedingspatroon met regelmatig (vette) vis, matig alcoholgebruik en veel groenten, fruit, vezels en onverzadigde vetzuren is gezond, verzekert de groep wetenschappers. Bovendien is de samenstelling van het totale voedingspatroon belangrijker dan individuele voedingsstoffen.