BRUSSEL - Naast meer invloed op het terrein van de buitenlandse politiek wil de Europese Commissie ook meer grip op het economisch beleid van de twaalf landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU). De commissie heeft tweemaal dit jaar een nederlaag geleden in pogingen om euro-landen te dwingen om hun begrotingstekort omlaag te brengen, of de staatssteun aan het bedrijfsleven te beperken.

|
PEDRO SOLBES ... richtlijnen zouden bindend moeten zijn... (Foto: EPA)
|
Deze week komt de Commissie met een reeks voorstellen om haar eigen machtspositie veilig te stellen, terwijl de Europese regeringsleiders op de komende top eind juni in het Spaanse Sevilla juist willen proberen om meer macht te grijpen ten koste van de Commissie. Volgens eurocommissaris Solbes (Monetaire Zaken) zouden de economische richtlijnen die de Commissie aangeeft, bindend moeten zijn tenzij de lidstaten zich daar unaniem tegen verklaren.
In februari kwam de Commissie in haar hemd te staan toen Duitsland met hulp van de andere grote landen wist te voorkomen dat het de gele kaart zou krijgen vanwege een oplopend begrotingstekort. Deze maand nog dolf de Commissie het onderspit in haar pogingen om landen te verbieden steun te geven aan de transportsector vanwege de hoge dieselprijzen.
In haar nieuwe voorstellen geeft de Commissie wel ruim baan aan een Europa van twee snelheden, waarbij de relatief rijke eurolanden zeggenschap houden over hun eigen clubje, ook als de tien kandidaat-leden uit Oost-Europa erbij komen. Die laatste hebben overigens afgesproken hun financiële beleid beter te gaan afstemmen om intrede te vergemakkelijken.