De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 21 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS vreest aanslag
met kernexplosies

   
 

door Joost de Haas NEW YORK - Amerika bereidt zich voor op het ergste nu de regering-Bush heeft gewaarschuwd dat een nieuwe terroristische aanval op de VS "zo goed als zeker is". De inlichtingendienst CIA houdt zelfs rekening met een reeks kleine kernexplosies.

Uit onderschepte berichten blijkt dat Osama bin Ladens islamitische terroristenbende Al-Qaeda bezig is met de voorbereidingen van een aanval die mogelijk nog groter zou zijn dan die van 11 september. Daarbij zouden ook doelen in Europa kunnen worden getroffen.

Volgens CIA-bronnen wordt binnen het terroristenleger gesproken van een omvangrijke operatie, waarbij een massaal aantal slachtoffers zal vallen.

De CIA beschikt over aanwijzingen dat terroristen dood en verderf zouden willen zaaien met eenvoudige kernwapens, zo meldt het blad Newsweek.

De federale recherche FBI heeft verder gewaarschuwd dat Al-Qaeda het plan heeft opgevat om flatgebouwen op te blazen. Volgens de FBI zouden terroristen appartementen huren en volstoppen met explosieven. Aanslagen op flats werden

eerder uitgevoerd in Rusland.

Tot mogelijke andere doelwitten in de VS behoren drukbezochte winkelcentra, supermarkten, banken en restaurants. FBI-directeur Robert Mueller sprak gisteren de vrees uit dat de VS getroffen zullen worden door zelfmoordaanslagen zoals in Israël. Mueller noemde dergelijke aanvallen "onvermijdelijk".

Vice-president Dick Cheney bevestigde afgelopen weekeinde de dreiging van een nieuwe terreurgolf. Cheney: "Het is niet de vraag of, maar wanneer terroristen zullen toeslaan. Het kan morgen zijn, volgende week of volgend jaar, maar we moeten voorbereid zijn." Senator Bob Graham, voorzitter van de inlichtingencommissie, gelooft dat Amerika ook op de korrel wordt genomen door andere terreurorganisaties dan Al-Qaeda.

Een 'militaire topman' van Al-Qaeda heeft in een Arabische krant de verantwoordelijkheid opgeëist voor de recente aanslag op een synagoge in Tunesië, waarbij negentien doden vielen. De terrorist laat dreigend weten dat

Al-Qaeda op korte termijn een nieuwe aanval op Amerika zal lanceren waarbij veel meer slachtoffers zullen vallen.

Het terreuralarm overschaduwt de politieke commotie die vorige week ontstond nadat bekend werd dat president Bush een maand vóór 11 september door de CIA was geïnformeerd over de mogelijkheid dat Al-Qaeda vliegtuigen zou willen kapen. Het Witte Huis is erin geslaagd de indruk weg te nemen dat het om voorkennis ging van de kamikaze-aanvallen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, die aan bijna 3000 mensen het leven kostten.

De Amerikaanse luchtvaartdienst blijkt een week voor de aanslagen door de FBI te zijn gewaarschuwd dat de op een vliegschool gearresteerde Franse Marokkaan Zacarias Moussaoui werd beschouwd als een potentiële terrorist die wilde leren vliegen in een Boeing 747. De luchtvaartdienst deed echter niets met de informatie. Moussaoui zou volgens justitie de 'twintigste kaper' zijn geweest als hij niet was opgepakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 21 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.