AMSTERDAM - EU-voorzitter Spanje heeft bevestigd dat de Europese Unie het eens is over de verdeling van dertien verbannen Palestijnse militanten over de landen die bereid zijn hen op te nemen.
De Palestijnen verblijven op Cyprus sinds er op 10 mei een eind kwam aan de Israëlische belegering van de Geboortekerk in Bethlehem, waar ze zich langer dan een maand verschanst hadden gehouden.
EU-voorzitter Spanje zei dat Spanje en Italië er ieder drie nemen, Griekenland en Ierland ieder twee, Portugal en België ieder één en één zou er op Cyprus blijven. Vandaag komt een Spaans vliegtuig naar Cyprus om morgen met twaalf Palestijnen te vertrekken naar achtereenvolgens Athene, Rome en Madrid, aldus de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Pique.
De onderhandelingen over de verdeling van de Palestijnen en over hun wettelijke status hebben vier dagen gekost.
Eerder werden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken het er al over eens dat de dertien niet vastgezet zouden worden.
Israël heeft beloofd niet om hun uitlevering te zullen vragen. Elk van de gastlanden moet zelf beslissen wat het doet als een banneling politiek asiel aanvraagt.
De opnemende landen moeten hun politiebescherming bieden en hun gezin laten overkomen, maar ze mogen niet vrij reizen binnen de EU. Volgens Israël gaat het om regelrechte terroristen die scherp bewaakt moeten blijven worden.
Zo rekent Italië erop de drie Palestijnen die naar verwachting morgen aankomen, in het diepste geheim te moeten onderbrengen en continu in de gaten houden opdat ze niet ontsnappen.
Ook moeten ze, zo laat de politie weten, worden beschermd tegen eventuele aanvallen, journalisten en angst onder de lokale bevolking.
Dit lijkt een lastige opdracht, maar Italië heeft een decennialange ervaring met spijtoptanten. Deze 'pentiti', krijgen op alle mogelijke manieren justitiebescherming.
De Palestijnen zullen op dezelfde manier worden behandeld. Zij krijgen een nieuwe identiteit en alleen de politie zal weten wie het werkelijk zijn.