De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 18 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Palestijnen bezorgen
EU hoofdbrekens

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Na drie dagen vergaderen zit de Europese Unie nog steeds in haar maag met de dertien Palestijnen uit de Geboortekerk in Bethlehem. De ambassadeurs van de EU-landen slaagden er gisteren niet in tot een akkoord te komen over de opvang van de Palestijnen, die al een week hun lot afwachten in een luxe hotel op Cyprus. EU-voorzitter Spanje moet nu een oplossing zien te bedenken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Eén van de Palestijnse ballingen zwaait van zijn hotelbalkon naar voorbijgangers om aandacht te vragen voor de zaak van de ballingen. (Foto: AP)
Zes landen - België, Griekenland, Portugal, Italië, Spanje en Ierland - hebben aangeboden de Palestijnen op te nemen. De landen worden het echter niet eens over de verdeling van de bannelingen en hun status.

Gisteren lag er een voorstel op tafel om de Palestijnen een speciale verblijfstitel te geven in hun gastland, waarmee ze niet vrij door de Unie mogen reizen. De andere elf EU-landen hebben namelijk geen zin om vermeende Palestijnse terroristen over de vloer te krijgen.

Maar de zes opvanglanden bakkeleien over de verdeling. Alleen Spanje en Italië willen naar verluidt meerdere Palestijnen opnemen, maar zij mopperen over een oneerlijke lastenverdeling als de andere vier landen het houden bij één persoon (met zijn eventuele directe familie).

De kwestie zou wellicht gisteren ook ter sprake komen in Madrid, waar de Europese regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken bijeen waren voor een top met Latijns-Amerika.

Cyprus heeft ondertussen nog niet officieel geklaagd over het geharrewar, hoewel het land was beloofd dat er deze week een oplossing zou zijn. Maar vlak voor de omstreden toetreding van het verdeelde eiland tot de EU in 2004 willen de Cyprioten hun aanstaande nieuwe familieleden in Brussel niet voor het hoofd stoten.

Flamingo

De dertien Palestijnen die vorige week de puinhoop in de Geboortekerk verruilden voor het comfort van het Flamingo Beach hotel in het Cypriotische Larnaca gedragen zich zoals iedere doorsnee toerist in een vakantieoord. "Ze eten alleen geen varkensvlees en ze mogen niet naar buiten", aldus de assistent-manager van het hotel.

De Palestijnen verblijven vooral op de vierde verdieping van het hotel. Hun gevulde wijnbladeren, garnalen en moussaka nuttigen ze op het balkon. Regelmatig tonen ze de Palestijnse vlag aan passerende toeristen. Het buitenzwembad is verboden terrein.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 18 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.