door Romke Spierdijk AMSTERDAM - De man die op de huwelijksdag van prins Willem-Alexander en prinses Máxima een zakje met sterk verdunde latex-verf naar de Gouden Koets gooide, deed dit uit protest tegen de monarchie.
De 'wit-water-werper' moet zijn actie volgens de officier van justitie bekopen met 1000 euro boete en veertien dagen voorwaardelijke gevangenisstraf wegens belediging en vernieling.
Jacques V. (27) uit Haarlem moest zich gisteren voor de Amsterdamse politierechter verantwoorden voor zijn daad, die letterlijk en figuurlijk 'een smet' op de huwelijksdag wierp.
Twee in klederdracht gehulde dames en een burger in uniform werden door de verfspetters geraakt. Ook op het dak van de Gouden Koets bleef een fikse witte vlek achter. De verf die op het raam belandde, werd razendsnel door een lakei eraf gepoetst.
Getuigen
In een uitvoerige verklaring gaf Jacques V. af op alles dat maar met de monarchie en het koningshuis te maken heeft. Hij bekende de verfbom gegooid te hebben uit protest maar ook omdat de uitspraak van Willem-Alexander en Máxima, dat het rapport van professor Baud 'een mening' was, hem razend maakte.
Volgens zijn advocaat was dan ook sprake van een psychische overmacht. V. kon geen weerstand bieden aan een 'van buiten komende kracht'.
De raadsman wilde Willem-Alexander en Máxima als getuigen verhoren, maar de politierechter wees dit af. Ook het voorstel de verdachte het te laten uitpraten met de prins en Máxima werd afgewezen. Daartoe had hij in een eerder stadium dan maar het initiatief moeten nemen, zo vond de rechter.Jacques V. wachtte op 2 februari de hele dag op het Koningsplein in Amsterdam tot de Gouden Koets zou passeren. Drie verfbommen in zijn tas moesten minstens één treffer garanderen. Rechercheurs hielden V. die dag continu in de gaten omdat hij zich verdacht gedroeg en zeer nadrukkelijk aanwezig was tussen de op het plein verzamelde activisten. De man kon hierdoor direct na het gooien van de verfbom worden gearresteerd.
V. maakte nog wel een goede beurt bij de rechter door ter plekke de kosten te vergoeden die de drie geraakte omstanders moesten maken om hun klederdracht en uniform weer schoon te krijgen. "Dat is nooit de bedoeling geweest, ik vond het sneu voor ze", aldus V. |