AMSTERDAM - Een rustige entourage is voor een voetballer vaak een vereiste om tot goede prestaties te komen. Het rumoer dat bij FC Den Bosch de kop heeft opgestoken nu de club gedurende de nacompetitie een abrupte bezuinigingsronde inzet, komt de vertrekkende trainer Wiljan Vloet dan ook bijzonder slecht uit. Morgenavond immers wordt in het tweede sleutelduel in poule A - de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal - beslist over het behoud van het eredivisieschap voor FC Den Bosch. Het eerste duel ging afgelopen dinsdag met 1-4 verloren.
"Het is duidelijk veel te rommelig in deze fase van het seizoen", aldus routinier Fred van der Hoorn, die aan zijn laatste wedstrijden bij de Bosschenaren bezig is. Vorige week hoorde de selectie pas in de bus op weg naar de uitwedstrijd tegen Cambuur dat technisch manager Arnold Scholten uit onvrede met het bestuursbeleid was opgestapt, terwijl op de dag van de wedstrijd tegen RBC naar buiten kwam dat vier jeugdtrainers waren ontslagen. Later in de week volgde de beslissing om afscheid te nemen van Ivo 't Lam, de enige fysiotherapeut van de club. De medische begeleiding voor de gehele club komt nu in handen te liggen van verzorger Chris van der Veeken.
"Ik had wel in de gaten dat er iets stond te gebeuren, maar zo extreem had ik het niet voorzien. Maar ja, daar moeten de mensen die deze beslissingen nemen maar verantwoordelijkheid voor nemen", aldus Vloet. Voorzitter Bert Kersten, die samen met de nieuwe trainer Gert Kruys het technisch beleid vorm gaat geven, gaf woensdag tekst en uitleg aan de selectie. "Daarbij is gezegd dat de spelersgroep ongemoeid wordt gelaten. Dat zal ook moeten, want de KNVB zou niet opnieuw met spelersontslagen akkoord gaan", verwijst Van der Hoorn naar het bijna-faillissement van anderhalf jaar geleden.
De voorzitter verklaarde tegenover de spelers dat FC Den Bosch de komende twee jaar het proces van professionalisering terugdraait en ook de sportieve ambities voorlopig in de koelkast zet om met een smalle organisatie eindelijk een financieel stabiele situatie te bereiken. De aangekondigde stap terug is voor sommige spelers een directe aanleiding om koste wat het kost elders onder dak te komen.
Een clubman als Van der Hoorn kan echter begrip opbrengen voor het bestuursbeleid. "Je kunt beter in de organisatie snijden dan in de spelers. Ik sta er voor de volle honderd procent achter dat er wordt bezuinigd op de organisatie, die gewoon te groot en te breed is. Als je alleen al ziet hoeveel auto's de club heeft rijden. Een club als FC Den Bosch moet weten waar zijn plaats is."
Zélf wordt Van der Hoorn ook getroffen door de bezuinigingswoede. Na de beëindiging van zijn loopbaan zou Van der Hoorn gedurende vijf seizoenen samen met oud-ploeggenoot Scholten het technisch beleid vorm gaan geven. "Met het vertrek van Arnold is het verhaal compleet veranderd. Ik zie voor mezelf in de huidige situatie geen taak weggelegd. Na de nacompetitie praat ik met het bestuur, maar ik denk dat we indien mogelijk beter uit elkaar kunnen gaan", aldus Van der Hoorn, die eerder in het seizoen zijn contract bij FC Den Bosch liet prevaleren boven een aanbieding van Roda JC. "Dat is natuurlijk heel jammer en ik kan er met mijn verstand niet bij dat het bestuur op dat moment niet aan zag komen dat dit zou gebeuren."