Alle uitslagen, standen, programma's
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

V&L na zestien jaar weer kampioen

AMSTERDAM - "Het is een kwestie van geduld", schalmde door de luidsprekers van de thuishaven van de handballers van Fiqas/Aalsmeer. Daarmee sloeg men in Aalsmeer de spijker op de kop. Zestien jaar heeft Wealer/V&L op zijn vijfde titel moeten wachten, maar na de 22-24 winst op de titelverdediger was het dan eindelijk zover.

Net als alle voorgaande best-of-five series werd ook nu het kampioenschap in vier wedstrijden vergeven. Maar dat dat in handen van de Limburgers zou komen, was na het eerste, verloren gegane, duel niet verwacht. De opbouwrij Rutger Sanders, Vladimir Tomanovic en Jo Delpire liet het voor een te groot deel afweten, maar herstelde zich fantastisch in het tweede duel. In Aalsmeer zullen ze wel doodziek worden van de naam Delpire. Hij excelleerde in de eerste wedstrijd in Aalsmeer, maar werd toen ten volle gesteund door het hele team. Ook gisteren nam hij V&L op sleeptouw en leek reeds in de eerste helft het duel en de strijd om de landstitel te beslissen. Maar bij een voorsprong van 6-9 werd het spel aan Limburgse zijde bijzonder rommelig. De laatste 12 minuten voor de rust kon V&L niet meer tot scoren komen en waren de rollen in de wedstrijd ineens omgedraaid: 13-9.

V&L-coach Jan Willem Hamers besloot na de rust de wederom teleurstellende Tomanovic aan de kant te laten en balkunstenaar Martijn Rietbroek de organisatie in handen te geven. Dat wierp wel zijn vruchten af. Maar toen in de 13e minuut na de rust speerpunt en topschutter Sanders zonder fysiek contact zijn knie verdraaide en moest uitvallen, sloeg alles wat V&L was de schrik om het hart. De veerkracht van de jonkies (Mickel Wouters, Roel Adams en Mark Hulsbosch) en van tienvoudig topscorer Delpire was echter enorm. De steeds beladener wordende wedstrijd werd overheerst door allerlei discussies en warrige beslissingen van de scheidsrechters, hetgeen de spanning en de emoties bij beide ploeg deed oplopen. Met nog 10 minuten te spelen was bij 20-20 nog alles mogelijk, maar in de slotfase bleken de Limburgers koelbloediger. Het was juist Tomanovic die met zijn enige treffer de wedstrijd besliste (22-24) en heel V&L liet ontploffen. Ditmaal was het de opbouwrij van Aalsmeer die het volledig had laten afweten en samen met de ploeggenoten lijdzaam moest toezien hoe ook de tweede hoofdprijs, na het bekerverlies tegen E&O, dit jaar door de neus werd geboord.

Hamers was buiten zinnen na de winst en bijna niet tot bedaren te brengen: "Nu hebben we eens te meer bewezen dat we mentaliteit en karakter hebben.Het mooie is, en daar heb ik vaak op gehamerd, dat jongens als Adams en Hulsbosch er stonden op het moment suprême."