ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft de miljoenenclaim van United Fabrics (UF) tegen textielfabrikant Ten Cate afgewezen. Daarmee is een dreigende strop voor het beursfonds van €56 miljoen van de baan. Wel lopen er nog twee procedures tegen Ten Cate-topman Loek de Vries.

|
De belager van Ten Cate gaat "waarschijnlijk" in hoger beroep. (Foto: REINIER VAN WILLIGEN)
|
Ten Cate maakte de overwinning gisteren voorbeurs bekend. Op het Damrak werd enthousiast op de uitspraak gereageerd. Het aandeel Ten Cate sloot 5,7% hoger op €28,01.
Volgens een woordvoerder van Ten Cate heeft het bedrijf "zakelijk gezien geen last" gehad van de slepende affaire. Wel maakte de onderneming zich zorgen om de lokale reputatie en is het management veel tijd aan de zaak kwijt geweest. "Maar wat ons betreft is de kous af."
UF kondigde daarentegen aan "waarschijnlijk" in hoger beroep te gaan. "De prijzen zijn bij de finish, en we zijn nog lang niet bij de finish", aldus UF-aandeelhouder Paul Smeets.
De slepende affaire tussen UF en Ten Cate vond zijn oorsprong in 1998. In mei van dat jaar kocht UF een belang van ruim 82% in Textielgroep Twenthe en sloot het twee overeenkomsten met Ten Cate: één voor een management-alliantie tussen de branchegenoten en één voor de uitbesteding van werk. Afgesproken werd dat De Vries, destijds groepsdirecteur bij Ten Cate, tevens statutair directeur bij Textielgroep Twenthe zou worden. Hij zou zich daartoe via een nog op te richten management bv aan beide ondernemingen laten verhuren. Ook kreeg hij het recht een belang in UF te nemen. Ten Cate zou verder uit te besteden werk allereerst aan de textielgroep gunnen. Textielgroep Twenthe moest die opdrachten wel kunnen uitvoeren tegen marktconforme tarieven.
Achter UF gaat een groep aandeelhouders schuil, onder wie Smeets, die zakelijk geen onbekende was van De Vries. Het ging echter mis toen De Vries later dat jaar werd benoemd tot bestuurslid van Ten Cate. Volgens UF had Ten Cate bij die benoeming als voorwaarde gesteld dat het kersverse bestuurslid zijn baan bij Textielgroep Twenthe zou opzeggen (in 1999 stapte De Vries daadwerkelijk bij de textielgroep op). Dit terwijl UF er juist vanuit was gegaan dat De Vries op termijn geheel naar Textielgroep Twenthe zou overstappen. UF liet echter na Ten Cate op het niet nakomen van deze vermeende verplichting aan te spreken, zo oordeelt de rechter, die daarmee de beschuldiging van tafel veegt. Ten Cate heeft het stellen van een dergelijke voorwaarde altijd ontkend.
Ook bij de uitbesteding van werk moet UF het onderspit delven. De rechtbank oordeelt dat Ten Cate geen wanprestatie heeft geleverd. Weliswaar zijn er veel opdrachten niet aan Textielgroep Twenthe gegeven, maar dat kwam omdat de textielgroep deze niet concurrerend kon uitvoeren. Volgens UF was dat een gevolg van de weigering van Ten Cate om in het machinepark van de textielgroep te investeren. Daarover was evenwel niets op papier gezet, aldus de rechter.
Hoewel het beursfonds Ten Cate nu is vrijgepleit, geldt dit vooralsnog niet voor topman De Vries. Tegen hem lopen nog twee zaken: één van wederom United Fabrics en één van de bank Artesia. Deze Dexia-dochter financierde de transactie van United Fabrics bij Textielgroep Twenthe. De textielgroep is inmiddels failliet. De zegsman van Ten Cate wil zich "als woordvoerder van de vennootschap"niet in deze "privé-zaak" mengen.