De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Opta: meer concurrentie
tussen kabelondernemers

   
 

DEN HAAG - De concurrentie tussen kabeltv-aanbieders moet groter worden, zo heeft de post- en telecomtoezichthouder Opta gisteren gesteld. De prijs van kabeltelevisie moet voortaan bestaan uit een vaste abonnementsprijs met daarbovenop extra bedragen voor eventuele aparte diensten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
De prijs van kabel-tv moet voortaan bestaan uit een vast abonnement en extra bedragen voor aanvullende diensten. (Foto: Dijkstra bv)
De Opta verwacht een hogere abonnementsprijs voor het huidige standaardpakket en een lagere kanaalprijs voor programma- en dienstenaanbieders. De prijzen voor pluspakketten, abonneetelevisie, telefonie, internet en dergelijke worden naar verwachting lager.

Post- en telecomtoezicht-houder Opta erkent dat ze geen bevoegdheid heeft om in te grijpen in de concurrentie op kabelnetten. "De Opta wil wel de discussie op gang brengen, omdat de mogelijkheden van de Nederlandse kabelnetten niet ten volle benut worden en de gewenste concurrentie geen volwassen vorm aanneemt", aldus de Opta.

De kabelsector verkeert in een impasse. Op de golven van de euforie over het nieuwe digitale tijdperk hebben veel kabelbedrijven, waaronder het noodlijdende UPC, zich diep in de schulden gestoken. Sinds de digitale zeepbel uit elkaar spatte en het economisch slechter ging, zwoegt de kabelbranche met de vraag: hoe nu verder?

"Dit is onze bijdrage aan de discussie om uit die impasse te komen. Door een ander model betalen de klanten mee aan investeringen in het netwerk", legt een Opta-woordvoerder uit.

De koepelorganisatie van de Nederlandse kabelbedrijven, Vecai, "verwelkomt de discussie", aldus directeur R. van Esch. "De huidige tariefstructuur is geënt op kabelnetwerk van vroeger, waarbij consumenten alleen radio konden luisteren en televisie kijken." Inmiddels hebben de kabelbedrijven overal glaskabels in de grond gestopt en is internetten en telefoneren via de kabel mogelijk geworden.

Van Esch voelt veel voor de tariefstructuur die Opta voorstelt. Een hogere abonnementsprijs voor het huidige standaardpakket biedt kabelbedrijven de kans om een deel van hun investeringskosten structureel terug te verdienen.

Een andere tariefstructuur is volgens Van Esch zelfs voorwaarde voor een beter investeringsklimaat in de kabelbranche. "De investeringen blijven nu achter, de toekomst is onzeker. Als de tariefstructuur echter verandert, kan de investeringsmotor weer op gang komen."

Meer investeringen zijn nodig als de kabelbedrijven de eerder gedane investeringen in glasvezelnetwerken rendabel willen krijgen. Volgens de Vecai liggen netwerkvertakkingen tot op maximaal 200 tot 300 meter van elk huisadres in de grond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.