AMSTERDAM - Een revolutionair windmolentje, gemaakt door de Technische Universiteit (TU) in Delft en het researchbureau Core International in Lochem, wordt de komende tien jaar op mogelijk tot wel 100.000 hoge gebouwen in Nederland geplaatst.

|
Uitvinder Dick Sidler gelooft helemaal in zijn windmolen, die dankzij de sterke wind rond grote gebouwen veel energie kan opwekken. (Foto: Martin Hollering)
|
Groot voordeel aan de 'Turby', zoals de windmolen is genaamd, is dat er geen bouwvergunning voor is vereist, zoals bij de traditionele, torenhoge windmolens, waartegen natuurorganisaties vaak succesvol bezwaar maken.
Door de uitvinding van het vergunningvrije windmolentje, met een zeer grote opbrengst, komt de landelijke discussie over windenergie in een heel ander daglicht.
Als de Turby massaal wordt aangeschaft, levert dat gezamenlijk evenveel stroom op als het windmolenpark langs de Afsluitdijk, dat door natuurorganisaties is tegengehouden.
Het windmolentje is 1,98 meter hoog, twee millimeter ónder de vergunningsnorm. ,,Van veel gemeenten hebben we gehoord dat ze geen bezwaren maken onder de twee meter. Dat is bepaald minimaal vergeleken bij normale windmolens, die hoger zijn dan de Domtoren'', aldus bedenker ir. Dick Sidler uit Lochem, eigenaar van Core International.
De eerste twintig exemplaren worden na de zomer geplaatst, verspreid door het hele land, onder meer in Tilburg op een flat, op een adviesbureau in Beilen, in Enschede, op het Haagse gemeentehuis en zelfs in het Engelse Plymouth.
Tegen plaatsing van de windturbines kan amper bezwaar worden gemaakt, omdat ze geplaatst worden in de bebouwde kom, óp gebouwen, uit het zicht en niet in natuurgebieden. De turbines leveren geen gevaar op voor vogels.
De Turby's hebben geen wieken als reguliere windmolen, maar stroken, die langs een verticale as draaien. De machientjes maken gebruik van de sterke stuwings-windstromen, aldus Sidler. ,,Door gebruik te maken van de sterke wind, die rond gebouwen giert, hebben we 2,5 keer méér opbrengst van de windsterkte dan gewone molens'', aldus de ingenieur.
Het project is gerealiseerd in samenwerken met de TU Delft en medegefinancierd door energiebedrijf Eneco en Novem. Het eerste proefexemplaar draait sinds kort op het terrein van de technische universiteit langs de snelweg A13.
De eerste exemplaren kosten 11.500. Zodra de serieproductie start, over twee tot drie jaar, zakt de prijs naar 7500. Dit laatste bedrag valt in 10 jaar terug te verdienen, zélfs zonder subsidie. Mét circa 30 procent subsidie kan dit binnen zeven jaar.
De turbines, die tot maximaal 5.000 kilowattuur leveren, zijn onderhoudsvrij en zeer eenvoudig binnen enkele uren te monteren zonder professionele monteurs.
,,Het ding kan handmatig overeind gezet worden, zonder een dure kraan. Het ding kan mee in een personenlift voor glazenwassers.'' TNO en het energiebureau garanderen dat de turbines geluid- en trillingloos draaien.
,,In Nederland zijn zeker 100.000 potentiële locaties waar de molens op daken kunnen worden geplaatst, zo hebben we berekend. Binnen tien jaar willen we op al die plaatsen een Turby hebben, dus een jaarlijkse productie van duizend stuks.''
De bedenkers van het molentje zien mogelijkheden om op de Afsluitdijk deze exemplaren te plaatsen. In tegenstelling tot de 80 meter hoge, reguliere windmolens, die daar waren gepland, kan hiertegen minder gemakkelijk bezwaar worden gemaakt. ,,Het valt niet zo op en vogels worden er niet het slachtoffer van.''
De Turby werd door het research en consultancybureau ontwikkeld in het kader van de aanleg van een nutsvrije woonwijk, waar alle huishoudens in hun eigen energievoorzieningen zouden moeten voorzien.
De TU Delft heeft het ontwerp en de techniek ontwikkeld en verfijnd.