De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sportbonden pal
achter NOC*NSF

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - De toonaangevende sportbonden steunen NOC*NSF in de poging Anton Geesink uit het bestuur van de nationale sportkoepel te werken. Herman van Zwieten, voorzitter van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo), uitte de steunbetuiging namens de grote sportbonden. De sportorganisaties zien niets in een overleg met VVD-Kamerlid Rijpstra over de kwestie rond de voormalige judokampioen. "Wij hebben onze instemming betuigd met voorzitter Hans Blankert van NOC*NSF", zei Van Zwieten. Hij voerde het woord namens bonden als KNVB (voetbal), KNGU (turnen), KNLTB (tennis), KNSB (schaatsen) en NeVoBo (volleybal).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Bij het NOC*NSF zijn ze Anton Geesink spuugzat.
"Geesink is wat ons betreft verkeerd bezig. Telkens komt hij vlak voor de grote vergaderingen met onrustgevende berichten, nooit is hij zelf aanwezig om zijn zorgen met de leden te bespreken. Hij heeft soms best gelijk, maar iedereen krijgt zo langzamerhand genoeg van de manier waarop hij de zaken te berde brengt."

Van Zwieten is het voor het overgrote deel ook niet eens met de kritiek van Geesink. Volgens het Nederlandse IOC-lid voert NOC*NSF een financieel wanbeleid. "Daar is absoluut geen sprake van. De sportkoepel heeft een tekort van 1,5 miljoen gulden omgebogen naar een lichte winstgevendheid. Toevallig doet de penningmeester van de NeVoBo ook de boekhouding van NOC*NSF. Die man is bankdirecteur en weet van wanten."

Een gespek met Rijpstra is volgens Van Zwieten zinloos. "Dat verandert onze mening niet. De bonden steunen NOC*NSF. Met Geesink is het iedere keer wat. Hij had een slechte verhouding met de vorige voorzitters Huibregtsen en Van der Reijden en nu weer met Blankert. Dat geeft toch te denken." Het is volgens Van Zwieten heel zinnig om het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in te schakelen. "Laat het IOC maar eens vertellen hoe de verhouding behoort te zijn tussen Geesink en NOC*NSF. Want zoals het nu gaat, werkt het voor geen meter."

Directeur Johan Wakkie van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) vindt zelfs dat Geesink de eer aan zichzelf moet houden en uit eigen beweging moet opstappen bij NOC*NSF. "Iemand die zoveel kritiek heeft op zijn eigen bestuur en daarin alleen staat, moet zelf de conclusie trekken dat hij daar niet meer op zijn plaats is. Zo werkt het in een democratische organisatie."

Wakkie is het helemaal eens met NOC*NSF-preses Blankert dat Geesink alle fatsoensnormen heeft overschreden met zijn beschuldigingen over financieel wanbeleid door NOC*NSF. Omdat Geesink ook IOC-bestuurslid is, kan hij niet onmiddellijk worden weggestuurd. Blankert wil daarom een onderhoud met IOC-voorzitter Jacques Rogge om te kijken welke maatregelen zijn koepel kan treffen tegen de voormalige judokampioen. Wakkie: "Ik vind dat Blankert het nog netjes speelt. Dat kun je van Geesink niet zeggen. Hij bekritiseert en beschuldigt voortdurend in schriftelijke vorm, maar is nog nooit naar een ledenvergadering van NOC*NSF gekomen om zich te verantwoorden. Ook dan ben je niet democratisch bezig."

De wielrenunie steunt de aanval op Geesink niet. Voorzitter Joop Atsma van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) zou het een slechte zaak vinden als NOC*NSF Geesink opzij zet. "Die man heeft het sporthart op de juiste plaats en betekent heel veel voor de Nederlandse sport. De slechtste denkbare zet is hem weg te sturen." Atsma, tevens CDA-Kamerlid, ziet veel meer in toenadering tot het Nederlandse IOC-lid. "Als je het niet eens bent met zijn kritiek, moet je die weerleggen. Je moet de discussie aangaan en niet de weg van de minste weerstand kiezen."

VVD-Kamerlid Rijpstra zal ondanks de weinig toeschietelijke houding van de sportbonden toch aandringen op overleg. "Ik wil helemaal niet over de affaire-Geesink praten. Dat is een zaak voor NOC*NSF en niet voor de politiek", oordeelde hij. "Toch wil ik een gesprek met de bonden. Daarin wil ik het vooral hebben over de Sportwet, die nu wordt voorbereid. Ik wil van de bonden weten wat zij graag in de wet geregeld willen hebben en hun wensen horen. Natuurlijk kaart ik dan ook aan hoe de relatie is tussen de bonden en NOC*NSF."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.