De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Roosland en uitgever
AND rollebollen
gewoon verder

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
"Grootaandeelhouder Roosland blokkeert de weg naar herstel."
ROTTERDAM - Uitgever AND en grootaandeelhouder Roosland Beheer liggen opnieuw met elkaar overhoop. Roosland - één van de vele investeringsmaatschappijtjes van miljardair Cees de Bruin - heeft "na verlof" van de rechtbank van Rotterdam beslaggelegd op de activa van AND en op bankrekeningen van AND-dochters Ireland en Products. AND zal middels een kort geding "zo spoedig mogelijk" proberen om het beslag op te laten heffen.

AND en Roosland onderhandelen al maanden over zekerheden die AND zijn grootaandeelhouder zou moeten verstrekken nadat Roosland de uitgever werkkapitaal en financieringsmiddelen verschafte voor een crediteurenakkoord. Volgens een woordvoerder van Roosland gaat het dan om het pandrecht op databestanden en de technologische kennis van AND. "Meer is er ook niet, behalve een paar bureaus."

Ondanks "herhaalde verzoeken" en "gesprekken gedurende maanden" werden de zekerheden niet gesteld, waarna Roosland - naar eigen zeggen na verlof van de rechtbank van Rotterdam - beslag legde op de activa van AND en bankrekeningen van dochters Ireland en Products.

Volgens AND is dat laatste onrechtmatig en vormen de beslagen in hun geheel "opnieuw een daad van agressie tegen het AND-concern met als oogmerk om zichzelf (als grootaandeelhouder) in een geprivilegieerde positie te manoeuvreren". Het verlof van de rechtbank van Rotterdam wil bovendien niet zeggen dat de rechter al een inhoudelijk oordeel heeft gegeven over de juridische grond van het beslag, stelt een woordvoerster.

Dat laatste wordt bevestigd door de Rotterdamse rechtbank zelf. In zijn algemeenheid betekent 'na verlof' dat een verzoek is ingediend voor een beslag uit vrees voor verduistering van (financiële) middelen, hetgeen een standaardprocedure is. "Binnen twee weken" moet Roosland AND vervolgens dagvaarden om voor de rechter dieper op de zaak in te gaan. De rechtbank velt dan pas een oordeel.

Roosland en AND liggen al veel langer overhoop. Eind maart ruimde commissaris Han de Kruif, die namens grootaandeelhouder Roosland bij AND toezichthouder was, het veld, omdat hij willens en wetens beursregels aan zijn laars lapte. In een rapport van de Ondernemingskamer werd de commissaris daarnaast onaanvaardbare belangenverstrengeling verweten. Een groep ontevreden beleggers diende daarop een klacht tegen De Kruif in bij de tuchtraad voor registeraccountants. De groep dreigde Cees de Bruin eveneens voor deze tuchtraad te slepen.

Roosland heeft inmiddels het vertrouwen in het bestuur van AND verloren en wil zo snel mogelijk een aandeelhoudersvergadering belegd zien om AND-directeur Kenny van Ierlant te kunnen ontslaan. Volgens de groep ontevreden beleggers maakt zo'n motie geen schijn van kans, omdat Roosland niet meer dan 22% van de aandelen in AND bezit. De groep zelf heeft ongeveer 40% en vindt met name de timing van Roosland ongelukkig. "Het opzeggen van het vertrouwen in Van Ierlant, nota bene zelf door Roosland aangezocht, komt op een moment dat de AND hard bezig is aan een imposante comeback", aldus de beleggers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.