De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sinn Fein ziet winst in Dublin
   
 

door Willem Kool DUBLIN - Na de hectische verkiezingsdag in Nederland is het morgen de beurt aan Ierland. In Dublin is de centrale vraag hoeveel zetels Sinn Fein, de politieke vleugel van het verboden Iers Republikeins Leger (IRA), zal halen. Het is de enige partij die zowel in Ierland als Noord-Ierland in het parlement is vertegenwoordigd.

Vice-president Pat Doherty van Sinn Fein denkt dat zijn partij minimaal drie maar misschien wel tien zetels in het Ierse parlement kan veroveren. Nu heeft Sinn Fein maar één zetel.

"Wij zijn de enige all-Irish-partij. Wij streven naar één Ierland en hebben ons in 25 van de 42 kiesdistricten laten registreren. Ik denk dat wij langzaam zullen groeien. Elk jaar worden wij sterker. In 2015 willen wij in Noord-Ierland en Ierland de grootste partij zijn en de beide landen samenvoegen. Het aftellen daarvoor is begonnen", aldus Doherty.

Gewantrouwd

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Bertie Ahern (Foto: EPA)
Sinn Fein wordt door de overige partijen in Ierland gewantrouwd. Niemand wil ermee samenwerken. Premier Bertie Ahern van Fianna Fail, die volgens de opiniepeilingen hoogstwaarschijnlijk de verkiezingen zal winnen en opnieuw premier zal worden, bestrijdt Sinn Fein met ongekende hartstocht.

Na de formele ontbinding van het parlement heeft Ahern een drie weken durende campagne tegen Sinn Fein gevoerd. Zijn grootste bezwaar is dat Sinn Fein een ondergronds leger (IRA) heeft. Dat botst in Aherns ogen met het officiële leger van Ierland.

Doherty wijst dit bezwaar af met verwijzing naar de uitvoering van het Goede Vrijdag Akkoord in Noord-Ierland. "De IRA is daadwerkelijk aan het ontwapenen. Het idee dat de IRA in conflict zou kunnen komen met het officiële Ierse leger is bespottelijk. Ik vind dat hysterie. Het is bangmakerij van de gevestigde partijen. Het electoraat doorziet dit en heeft geen probleem met de IRA als zodanig. De IRA bestreed het Britse leger dat als bezettingsleger werd gezien", vult Doherty aan.

Gevoelig

Een ander punt van kritiek is de ruim gevulde kas van Sinn Fein.

Hoeveel geld aan de campagne is besteed, weigert Doherty ook na herhaaldelijk aandringen te beantwoorden. Zeker na 11 september is de financiering een gevoelige zaak. Vooral nu enkele oud-IRA-leden in Colombia zijn opgepakt en worden verdacht van contacten met de ondergrondse terroristische militaire beweging Farc.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.