De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Arafat steekt hand
in eigen boezem

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Arafat (Foto: EPA)
RAMALLAH - Jassar Arafat heeft gisteren in een toespraak voor het Palestijnse parlement hervorming van het Palestijnse bestuur en verkiezingen in het vooruitzicht gesteld, echter zonder data te noemen.

Ook gaf hij toe fouten te hebben gemaakt. Maar zijn toespraak bleef weinig concreet en werd dan ook door vriend en vijand met de nodige scepsis ontvangen.

"We moeten onze fouten rechtzetten, we moeten ons hervormen", aldus Arafat. "We moeten naar alle aspecten van ons leven kijken, ons politieke systeem op een gezonde basis herbouwen."

De Palestijnse leider kwam met zijn rede nadat de Israëlische premier Sjaron vorige week had gezegd pas met de Palestijnen over vrede en een eigen staat te willen onderhandelen als de nodige democratische hervormingen zijn doorgevoerd. Afgelopen zondag leed Sjaron echter een nederlaag binnen zijn eigen Likoed-partij toen een voorstel van zijn rivaal en oud-premier Netanjahoe aangenomen werd waarin de mogelijkheid van een Palestijnse staat volledig werd verworpen.

Arafat zei de volledige verantwoordelijkheid op zich te willen nemen voor omstreden besluiten als de opheffing van zijn huisarrest in Ramallah en de verbanning van de dertien Palestijnen in de Geboortekerk naar verschillende landen in Europa. Met name de verbanning van de groep 'martelaren' wordt hem zwaar aangerekend door zijn eigen volk.

De belegering van zijn hoofdkantoor door het Israëlische leger legde Arafat aanvankelijk geen windeieren. Zijn populariteit steeg met rasse schreden. Nu het offensief is afgelopen, wordt Arafat steeds meer geconfronteerd met openlijke kritiek op zijn leiderschap.

Een woordvoerder van de Israëlische regering zei dat de toespraak nog moet worden geanalyseerd maar dat het erop lijkt dat Arafat weinig nieuwe gezichtspunten heeft laten horen. "De Dode Zee is nog steeds de Dode Zee en Arafat is nog steeds Arafat", aldus woordvoerder Gissin.

Het Amerikaanse Witte Huis verwelkomde de toespraak van Arafat voorzichtig. "Jasser Arafats woorden zijn positief", zei woordvoerder Ari Fleischer. "Belangrijker is echter of er enige actie komt."

Solana

Volgens EU-buitenlandgezant Javier Solana is de Palestijnse leider Arafat van plan nog deze zomer of aan het begin van de herfst verkiezingen te organiseren voor parlement en gemeenteraad. Volgens Solana wil Arafat eerst parlementsverkiezingen houden om de afvaardiging te kunnen hervormen.

Mochten er komende zomer daadwerkelijk verkiezingen in de bezette gebieden worden gehouden dan is Arafat vrijwel zeker van de overwinning. Wel is zijn invloed tanende. Dat Arafat zwaar aan populariteit heeft ingeboet werd duidelijk toen de Palestijnse leider maandag voor het eerst sinds een half jaar Ramallah verliet om drie zwaar getroffen steden te bezoeken. Er waren weinig mensen op de been om hem te ontvangen en een bezoek aan het vluchtelingenkamp van Jenin werd zelfs afgelast uit vrees voor openlijke oppositie.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.