De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Grote teleurstelling Leefbaar Nederland

Van onze parlementaire redactie

   
 

HILVERSUM - Het gejuich over de zware verliezen bij PvdA en VVD verstomt snel als op het tv-scherm de eerste prognose voor Leefbaar Nederland (LN) wordt geprojecteerd: voor lijsttrekker Fred Teeven en zijn 'running mate', de coryfee Tjerk Westerterp, zit er niets anders op dan als duo in de Kamerbankjes zitting te nemen. En te hopen dat er snel nieuwe verkiezingen komen.

"We hadden toch wel op drie of vier zetels gerekend", stelt een verbouwereerde Teeven in een eerste reactie. Van een samenwerking met de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is volgens hem geen sprake: "Daar is nog niet over nagedacht. Fortuyn heeft veel kiezers meegenomen, en die zijn niet teruggekeerd.''

Niettemin hield de lijsttrekker er gisteren op de partijbijeenkomst in Hilversum de moed in. "Ik hoop dat u denkt: we kunnen nog applaudisseren. We zijn van nul naar twee zetels gegaan.''Net als Teeven rekent LN-voorzitter en mede-oprichter Jan Nagel erop dat er "op redelijk korte termijn" nieuwe verkiezingen komen, omdat de huidige verkiezingsuitslag volgens hem geen stabiele coalitie mogelijk maakt.

"Binnen één jaar is er een herkansing", aldus Nagel. "Dan zal blijken hoe LPF zich zal houden. Ik ben het met Wim Kok eens dat die partij een grote risicofactor is. Wíj hadden het partijprogramma, wíj hadden de kandidatenlijst. Op de lijst van LPF staan mensen die wij niet wilden hebben. Het is een groep met haastig bij elkaar gegraaide mensen, die ook nog eens in een machtsstrijd verwikkeld zijn.''Zelf zal Nagel het niet meer meemaken, evenals mede-oprichters Willem van Kooten en Broos Schnetz vertrekt hij omdat het beloofde aantal van tien zetels niet is gehaald.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.