DEN HAAG - VVD-leider Hans Dijkstal houdt er ernstig rekening mee dat zijn fractie hem vandaag de bons geeft na het dramatische verlies van de liberalen bij de Tweede-Kamerverkiezingen. "Het is een zwarte dag voor ons. Het is nu aan de fractie om over mijn positie te oordelen, maar ik verwacht dat zij geen beroep meer op mij zal doen", aldus een zwaar aangeslagen Hans Dijkstal gisteravond.
Goede kans
In de VVD-top gaat men er eveneens van uit dat Dijkstal vandaag vertrekt. Minister Zalm (Financiën), die veel voorkeurstemmen in de wacht wist te slepen, maakt goede kans om Dijkstal op te volgen. "Je moet van goeden huize komen om die functie te weigeren als men een beroep op je doet", aldus Zalm.
VVD-minister Hermans zegt nadrukkelijk dat hij niet beschikbaar is voor de post. "We moeten voorkomen dat er net als in 1986 een enorme strijd losbarst over wie fractievoorzitter moet worden", aldus Hermans.
Handen ineen
|
Even wordt het Hans Dijkstal teveel bij binnenkomst op de VVD-bijeenkomst.
|
Dijkstal roept na de historische verkiezingsuitslag iedereen op om de handen ineen te slaan. "Wij zijn in dit land in een ernstige situatie terechtgekomen. Er moet nu zo snel mogelijk een goed landsbestuur komen."
Bij de VVD heerst grote verslagenheid en een zeer verdrietige sfeer nu de partij wellicht nog net voor de PvdA de derde plaats in gaat nemen achter de LPF en het CDA.
"Dit is een dramatische uitslag; een ongelooflijke dreun voor ons", zegt VVD-minister Frank de Grave verslagen als hij ziet dat zijn partij van de huidige 38 zetels er nog slechts 23 overhoudt volgens de voorlopige uitslag.
Oppositie
Volgens de liberale bewindsman rest de VVD na deze vreselijke uitslag eigenlijk niets anders dan plaatsnemen in de oppositiebankjes. "Na zo'n nederlaag is mijn eerste reactie dat we de oppositie in moeten.
Het CDA en de LPF zijn nu aan zet. Als zij ons nodig hebben, dan moeten we dat overwegen", vindt De Grave.
|
.
|
Bij het zien van de enorme overwinning van het CDA slaat de liberaal vol ongeloof zijn hand voor de mond. "Dit is een glorieuze overwinning voor het CDA. Zij moet nu het voortouw nemen", is De Graves eerste conclusie.
Niet krachtig
Oorzaken van de afgang van de liberalen zijn vooral de enorme opkomst van de LPF, maar ook het optreden van de lijsttrekker, zo menen veel VVD'ers. De Grave, Hermans en partijvoorzitter Eenhoorn geven toe dat het optreden van hun partij in de verkiezingscampagne niet krachtig genoeg is geweest.
"Onze standpunten hadden we duidelijker naar voren moeten brengen. We hadden veel eerder moeten zeggen dat Paars ons niet alles heeft gebracht wat we wilden. Maar over de poppetjes heeft de fractie het eerste woord", aldus Eenhoorn. Ook VVD-prominent Wiegel is aangeslagen. ,,Dit is een keihard signaal van de kiezer." |