De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'We moeten helemaal
opnieuw beginnen'

Van onze parlementaire redactie

   
 

AMSTERDAM - PvdA-leider Ad Melkert gooit de handdoek in de ring na de vernederende uitslag voor zijn partij. Nederland rekende gisteren genadeloos af met de PvdA, die maar liefst 22 van de 45 zetels moest inleveren.

Een geëmotioneerde Melkert kondigde zijn roemloze aftocht direct na de uitslag aan voor een totaal verslagen achterban in het Amsterdamse Paradiso.

,,Ik heb de slopers de afgelopen maanden op de PvdA en mij persoonlijk zien afkomen. Krachten die Nederland op sleeptouw namen in een roekeloze ontkenning van wat er is bereikt. Krachten die splijtzwam zijn in onze samenleving, waar juist gemeenschapszin na 11 september voorop moet staan. Er zijn onbegrijpelijke dingen gebeurd die niet passen bij Nederland. Die krassen op mijn ziel gaan niet meer weg."

,,Ik aanvaard alle verantwoordelijkheid voor de uitslag, ik ben van nature niet iemand die de handdoek in de ring gooit, de PvdA moet verder, maar het is beter dan anderen hiervoor de eerste verantwoordelijkheid te dragen", zei een bittere Ad Melkert. Melkert en Kok legden een directe relatie tussen de verkiezingsnederlaag en de moord op Pim Fortuyn. Volgens Melkert is zijn reputatie de afgelopen tien dagen, na de moord op Fortuyn ,,bezoedeld".

Melkert en Kok vinden dat de PvdA niet meer kan regeren.

Verslagenheid, onbegrip en ontreddering maakten zich gisteravond meester van de PvdA, de tot dan toe grootste regeringspartij. Hoewel de peilingen al lange tijd een aderlating voor de sociaal-democraten voorspelden, kwam de klap bij prominente PvdA'ers keihard aan. Voor de PvdA betekent dit de grootste nederlaag sinds de Tweede Wereldoorlog, waardoor de partij na twaalf jaar regeren weer in de oppositie belandt.

De nekslag is volgens de partijtop toebedeeld na de moord op Pim Fortuyn. Veel PvdA'ers voelen zich slachtoffer van de omstandigheden en van de vuile campagne die de Lijst Pim Fortuyn voerde na de dood van de lijsttrekker.

Het jonge PvdA-talent Wouter Bos, dat de afgelopen dagen al aan het warmdraaien was en door de partijtop naar voren werd geschoven in de media, volgt naar verwachting Melkert op. Andere mogelijke kandidaten voor het fractievoorzitterschap zijn Dick Benschop, de huidige vice-fractievoorzitter Adri Duivesteijn en Jeltje van Nieuwenhoven.

Bos vindt de uitslag een ,,enorme afstraffing", maar benadrukte dat de PvdA steeds achter Melkert heeft gestaan en dat de hele partij ,,de nederlaag samen heeft geleden." Bos vreest door de klap die is uitgedeeld aan de sociaal-democratie een ,,verharding en verruwing van de samenleving" en ,,verdere polarisatie".

De PvdA zal nu vrijwel zeker in de oppositie terechtkomen, de wanhopige oproep van Kok aan de vooravond van de verkiezingen om te gaan voor ,,voortbouwen op de stevige fundamenten" ten spijt. Volgens campagneleider en staatssecretaris Dick Benschop is ,,de oppositie een logisch gevolg als je zo'n afstraffing krijgt."

Minister Vermeend noemde de uitslag een ,,onbeschrijfelijke dreun." Staatssecretaris Vliegenthart sprak van een ,,dramatische uitslag" ,,Dit is rampzalig. We moeten slikken en helemaal opnieuw beginnen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.