De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  D66 als 'maker Paars' gestraft
   
 

AMSTERDAM - D66 en diens leider Thom de Graaf zijn toch nog behoorlijk teleurgesteld over de grote nederlaag die de democraten niet geheel onverwachts leden. Gerekend wordt op een rechts kabinet waarin weinig plaats is voor de vernieuwing van de democratie en andere D66-stokpaardjes.

Volgens lijsttrekker De Graaf moet er iets heel raars gebeuren wil zijn partij alsnog deelnemen aan een coalitie. De kiezers hebben een wat hij noemde zijsprong naar rechts gemaakt: "CDA en Lijst Pim Fortuyn zijn nu aan zet."

Ook tweede man Roger van Boxtel liet weten dat D66 weinig in een coalitie met CDA, Lijst Pim Fortuyn en VVD heeft te zoeken. Hij noemt een rol in de oppositie heel waarschijnlijk.

Lijsttrekker De Graaf is bereid persoonlijk de oppositie namens zijn partij te leiden. Hij ziet geen aanleiding tot terugtrekken. "Een krachtige oppositie vanuit het midden met een streven naar democratische vernieuwing is nodig", zei hij. In het algemeen heeft oppositie D66 geen windeieren gelegd. Deelname aan de regering is de partij meestal duur komen te staan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 23kb)
Thom de Graaf in gesprek met een van de grondleggers van 'paars', Hans van Mierlo. (Foto: WFA BIRGIT BERGER)
D66 heeft een enorme tik gehad als 'maker van Paars', aldus Van Boxtel. De partij zal de komende tijd nodig hebben om zich te hergroeperen.

Direct na bekendmaking van de eerste prognose van de einduitslag klonk bij de verkiezingsbijeenkomst van D66 in Amsterdam een teleurgesteld 'ahhh'. De afgelopen weken leek de partij zich wat te herstellen van de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen. "We hebben de doorstart niet kunnen afmaken" ,aldus De Graaf, die vond nadeel te hebben gehad de campagnestop. De partij kalverde telkens meer af sinds D66-coryfee Hans van Mierlo in 1994 met succes een paarse coalitie wist te realiseren.

Het gebrek aan aansprekende personen speelt de partij ook parten. Nadat in 1998 Van Mierlo en Wijers vertrokken, gaan nu ook de weinig populaire bewindslieden Borst en Brinkhorst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.