De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Schoolviswedstrijd
afgelast uit angst
voor actievoerders

Van onze correspondent

   
 

e MOORDRECHT - Een aantal dieren- en milieuorganisaties uit heel Nederland heeft aangekondigd de Nationale Schoolviscompetitie te zullen boycotten. Sportvismagazine Beet, organisator van het visevenement voor schoolkinderen, heeft de wedstrijden daarop 'om veiligheidsoverwegingen' afgelast.

De competitie zou plaatsvinden op 5 juni en de finale op 15 juni. Er werden zo'n 2000 tot 2500 basisscholieren uit heel Nederland verwacht. Beet-woordvoerder Pierre Bronsgeest zegt na de aankondiging van de acties niet voor de veiligheid van de deelnemertjes te kunnen instaan. ,,Wij zijn een hengelsportmagazine, geen beveiligingsinstituut."

Verschillende organisaties hebben via internet aangekondigd ieder op hun eigen manier van zich te laten horen. Zo wilden actievoerders van het Animal Defense League vanuit bootjes met spandoeken en protestborden het hengelen onmogelijk maken. Bovendien dreigden zij de kinderen vanaf het water te beschieten met waterpistolen.

Kids for Animals, de kinderafdeling van De Landelijke Dierenbescherming, die een verbod op de hengelsport wil, riep schoolkinderen op actie te voeren tegen hun vissende klasgenootjes. Als beloning voor hun inspanning dingt hun school mee naar de titel 'diervriendelijkste school'.

,,Dit is de enige actie die wij tegen dit evenement gaan voeren," zegt Maaike Wermer van De Dierenbescherming. ,,Na de dood van Pim Fortuyn nemen wij tijdelijk even wat gas terug. Maar deze actie kan wel."

Geklungel

Beet heeft landelijke politiebescherming aangevraagd, maar de politie kon geen garantie geven dat er niets zou gebeuren. Bronsgeest wil geen risico lopen en last de wedstrijd af. De toon van de actievoerders is agressief, vindt hij.

Volgens Bronsgeest is de bedoeling van de visdag om kinderen te leren vissen en respectvol met de dieren om te gaan. "Een geoefende hengelaar zou maximaal twee kinderen begeleiden. We organiseerden dit juist om geklungel te voorkomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.