De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Taartgooier al eerder
actief bij minister Zalm

   
 

door Jolande Westdorp HOENDERLOO - Een van de opgepakte taartengooiers die Pim Fortuyn hebben belaagd, is wel degelijk een bekende van politie en justitie. Het gaat om de dinsdagochtend in Hoenderloo gearresteerde Jelle G. die in januari 1999 ook al een taart in het gezicht duwde bij toenmalig minister Zalm.

G. wist toen het gebouw van de Amsterdamse Effectenbeurs binnen te dringen door zich voor te doen als journalist. Mogelijk kwam hij in maart ook zo perscentrum Nieuwspoort binnen.

Jelle G. werd daags na zijn actie tegen Zalm voorgeleid bij een hulpofficier van justitie in Amsterdam. Hij werd toen ook beticht van radicale acties, onder meer het loslaten van nertsen.

Ook van de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn, de 32-jarige Volkert van der G., is bekend dat hij nauwe banden onderhield met 'nertsenbevrijders'. Van der G. werd begin vorig jaar gezamenlijk met actievoerders tegen pelsdierhouderijen gesignaleerd op een rechtszitting in Arnhem. Insiders achten de kans daarom zeer groot dat hij en Jelle G. elkaar kennen.

Justitie en politie zouden bovendien sinds jaren op de hoogte zijn van het feit dat Jelle G. behoort tot de links-radicale actiegroep Eurodusnie. Hoewel dit nu wordt ontkend, gaf het Leidse anarchistische bolwerk eerder onomwonden op zijn website toe betrokken te zijn geweest bij zowel de taartactie tegen Zalm als die tegen Fortuyn.

Het OM in Den Haag verklaarde eerder deze week dat de drie belagers van Fortuyn "niet eerder geïdentificeerd konden worden omdat zij geen naambordjes droegen." Het is echter zeer de vraag of de Haagse politie de eerdere 'taart-acties' wel tegen het licht heeft gehouden.

Enkele dagen na het taartincident deed Pim Fortuyn aangifte. Sinds die tijd verklaarde de politicus meermalen dat hij zich ernstig bedreigd voelde.

De Haagse persofficier mevrouw mr. E. Kole wilde gisteren niet reageren op de bevindingen. Wel ontkende zij stellig het gerucht dat een van de twee andere opgepakte taartengooisters ooit een samenlevingscontract afsloot met Volkert van der G.

Het openbaar ministerie in Amsterdam bevestigt op de hoogte te zijn van een gerucht dat de twee een samenlevingscontract zouden hebben en dat de taartengooister de vrouw zou zijn met wie Van der G. in Harderwijk samenwoonde en bij wie hij een baby heeft.

Gistermiddag heeft een speciaal technisch rechercheteam uitgebreid onderzoek gedaan op het hoofdkantoor van de Vereniging Milieu-Offensief (VMO) aan de Dijkstraat in Wageningen.

Volkert van der G. was een prominent medewerker van VMO.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.