De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Schiphol in top 4
met vertragingen

   
 

door Arnold Burlage SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol blijft met een dramatisch aantal vertragingen bij vertrek in Europa tot de top vier behoren. Een op de vier vluchten (25,3 %) blijkt bij vertrek vertraging op te lopen. Alleen de luchthavens van Londen, Parijs en Istanboel doen het nog slechter. Maar wat de duur van de vertraging bij vertrek betreft, komt Schiphol met ruim drie kwartier na Istanboel zelfs op tweede plaats.

De vertraging bij aankomst is iets minder alarmerend maar geldt toch voor een op alle vijf vluchten (20,9%). De duur van de vertraging bedraagt dan zelfs ongeveer 54 minuten.

De sombere resultaten, vlak voor de start van het drukke vakantieseizoen, blijken uit cijfers van de Association of European Airlines, de overkoepelende organisatie van de grote luchtvaartmaatschappijen in Europa, waarbij KLM-president drs. Leo van Wijk sinds kort de voorzittershamer hanteert.

De oorzaak van de vertragingen bij het vertrek ligt in 9,9% van de gevallen bij de luchthaven en de luchtverkeersleiding, terwijl liefst bij 8% van de vluchten het toestel te laat arriveert. Verder wordt 4,6% van het te late vertrek veroorzaakt bij de bagage en vrachtafhandeling. Slechts 0,9% van alle vluchten wordt vertraagd door weersomstandigheden

De vertragingen, die de vliegmaatschappijen miljarden kosten, zijn gemiddeld op de 27 onderzochte luchthavens overigens wat afgenomen, mogelijk omdat na de aanslagen beduidend minder is gevlogen. In het eerste kwartaal was van alle aangesloten nationale luchtvaartmaatschappijen in Europa nog 19,7% van de vluchten vertraagd, een jaar eerder was dat nog 24%. Van de aankomende vluchten was vorig jaar in het eerste kwartaal 22,0% vertraagd, nu was dat 20,9%.

De iets betere punctualiteit bij aankomst op onze nationale luchthaven betekent voor de luchthavendirectie toch een lichtpuntje. "Punctualiteit bij aankomst is veel belangrijker dan bij vertrek voor een luchthaven als Schiphol, die grotendeels afhankelijk is van doorverbindingen. Passagiers missen daardoor minder hun aansluitingen", zei gisteren Schiphol-woordvoerder Ruud Wever.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.