De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Massale opkomst verwacht

Verkiezingen onvoorspelbaarste ooit

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederland maakt zich vandaag op voor de meest bizarre en onvoorspelbare verkiezingen die ooit in ons land zijn gehouden.

Overschaduwd door de brute moord op Pim Fortuyn waren de Tweede-Kamerverkiezingen niet eerder zo emotioneel beladen en koersten de grootste partijen af op zulke dramatische verliezen.

Verwacht wordt dat overal in het land burgers vanaf half acht massaal naar de stembus zullen gaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x352, 23kb)

Veel kiezers die in de afgelopen jaren de stembus meden, willen vooral door de emoties van de moord op Fortuyn nu toch stemmen. Een groot aantal gemeenten kreeg zelfs verzoeken nieuwe stemkaarten uit te geven omdat de burgers de biljetten al hadden weggegooid.

Ook in het buitenland wordt met zeer grote belangstelling naar de uitslag van de verkiezingen in Nederland gekeken en net als in andere Europese landen op een forse verschuiving naar rechts gerekend.

De uitslag is vooral ongewis doordat de partijen hun campagnes na de lafhartige moord vrijwel volledig hebben stilgelegd.

Vooral PvdA en VVD lijken volgens de opiniepeilingen af te stevenen op een zeer zware nederlaag en ook hun paarse coalitiepartner D66 staat op fors verlies. In Den Haag wordt reeds ernstig rekening gehouden met het vertrek van PvdA-leider Melkert en mogelijk ook VVD'er Dijkstal.

Aan de andere kant zal de Lijst Pim Fortuyn daarentegen een daverende en niet eerder vertoonde entree in de Tweede Kamer maken met mogelijk 25 of meer zetels.

Het CDA, dat na het pijnlijke vertrek van leider De Hoop Scheffer in een vrije val leek te raken, is met nieuwkomer Balkenende ineens weer helemaal terug en lijkt door het gebrek aan vertrouwen in Melkert en Dijkstal zelfs de grootste partij te worden.

Reeds voor de moord op Fortuyn bleek dat zeer veel kiezers zijn uitgekeken op de Haagse politiek en het paarse beleid van PvdA, VVD en D66, dat door de recente val van het tweede kabinet-Kok over het NIOD-rapport abrupt ten einde kwam.

Welke coalities na vandaag mogelijk zijn en hoe de formatie straks gaat verlopen, is volstrekt onduidelijk, nu een groot aantal mensen uit woede over de moord op de Lijst Pim Fortuyn wil stemmen.

Een groot aantal traditionele coalities wordt waarschijnlijk onmogelijk, waardoor het vermoedelijk langer gaat duren voordat de formatie echt op gang komt.

In totaal telt ons land ongeveer 12 miljoen stemgerechtigden, die tot negen uur vanavond in circa 10.000 stembureaus terecht kunnen. Z'n 90 procent van de kiezers kan elektronisch hun stem uitbrengen via een stemmachine of stemcomputer. Ongeveer 26.000 Nederlanders die in het buitenland wonen, hebben zich als kiezer laten registreren.

Verwacht wordt dat de opkomst fors hoger zal zijn dan de ruim 73 procent van vier jaar geleden. Het record sinds het vervallen van de stemplicht dateert van 1977. In dat jaar ging 88 procent van de kiezers naar het stemhokje. Direct na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur wordt een voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag bekendgemaakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.