DEN HAAG - Het Catshuis, de eeuwenoude woning en ontvangstruimte van premier Kok is 'knullig en kneuterig'. Bovendien straalt het een 'Hollandse schraalheid' uit. Stevige kwalificaties die er op verkiezingsdag na alle kritiek op de gevestigde orde nog wel bij kunnen. Opmerkelijk is echter dat de aanmerkingen op de ambtswoning van de minister-president niet door zijn tegenstanders worden gemaakt, maar door zijn eigen 'huisbaas', de Rijksgebouwendienst.
De beheerder van de rijksgebouwen kondigt aan dat het Catshuis na de zomer van binnen grondig wordt opgeknapt, omdat in het huidige jaren-zestiginterieur geen buitenlandse premier of minister meer met goed fatsoen kan worden ontvangen.
"Het schrale interieur van het Catshuis laat zien hoe Nederland is", smaalt architectuurspecialist Jaap Huisman, tevens hoofdredacteur van het orgaan 'Smaak' van de Rijksgebouwendienst. "Wij zijn niet het land van paleizen, zoals Frankrijk. Wij kennen geen grandeur. Ga maar eens binnen in het Paleis op de Dam kijken. Het ziet er niet uit. Vandaar dat de gasten ook altijd in Hotel Krasnapolsky slapen."
Uiteindelijk was het premier Kok zelf, die in tegenstelling tot zijn voorganger Lubbers nog wel eens in het Catshuis slaapt, die vond dat zijn ambtswoning een opknapbeurt nodig had. "Tegenwoordig ontvangt de minister-president steeds vaker EU-collega's", zegt Jaap Huisman. "En hij zag in dat het Catshuis daarvoor eigenlijk nauwelijks meer geschikt was. Het valt in de categorie 'Tweederangs Engels Hotel'. De salon moet worden opgeknapt en de slaapkamers al helemaal. Daar zit nu bloemetjesbehang aan de muren en er hangen van die treurige lampenkapjes. Daar kun je Blair of Schröder echt niet laten slapen. Vandaar dat zij altijd op de ambassade van hun land de nacht doorbrengen."
Maar ook de keuken zou volgens de architectuurkenner niet meer door de keuring van de inspectie komen. "Je kunt er bij wijze van spreken nog geen ei bakken", zegt hij. "Om maar niet te spreken van de wc. Als Tony Blair daar eventjes naartoe zou willen, moet hij een gordijntje opzij schuiven."
Hoofdarchitect van de opknapbeurt van het Catshuis, zo genoemd omdat de bekende dichter en politicus uit de zeventiende eeuw Jacob Cats er woonde, wordt Moriko Kira. Tuinarchitecten Ank Bleeker en Anneke Nauta gaan zich ontfermen over het weelderig groen waarachter de ambtswoning nu ligt verscholen. Ook het gigantische gazon, waarop premier Joop den Uyl in 1974 nog met het Nederlands elftal de polonaise heeft gelopen, gaat in de revisie.
"Maar ook het koetshuis, dat nu een garage is met een verblijfplaats voor de chauffeurs, wordt verbouwd", vertelt Jaap Huisman. "Er komt een perscentrum in."
Na de zomer wordt er aan de verbouwing begonnen." Al hangt dat natuurlijk ook van de nieuwe premier af. "Pim Fortuyn had grote plannen met de inrichting van het Catshuis, maar het is maar de vraag of de huidige premierkandidaten hun ambtswoning ook zo belangrijk vinden."