De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kritiek op komst Van Gaal
   
 

AMSTERDAM - De kogel is door de kerk. Barcelona-voorzitter Joan Gaspart kondigde gisteren aan dat Louis van Gaal per 1 juli op herkansing mag als trainer van FC Barcelona. Inmiddels is ook de naam van ex-Ajax-trainer Co Adriaanse gevallen als assistent van de voormalige bondscoach.

Van Gaal zou inmiddels een wensenlijst ingediend hebben bij de clubleiding. Als Barcelona hem daarin tegemoet zal hij vrijdag definitief tekenen. Daarop staat onder andere dat Sergi - volgens Van Gaal geen stimulerende factor - moet vertrekken. Verder zouden ook keeperstrainer Hoek en de spitsen Kluivert en Rivaldo in de uitverkoop mogen. Tegen het vertrek van deze spelers zou onder meer de komst van PSV'er Mark van Bommel moeten staan.

Gaspart stelde dat Van Gaal dit seizoen de enige optie was geweest om trainer Charly Rexach op te volgen. Enigszins bezijden de waarheid, omdat AS Roma-trainer Fabio Capello enkele weken geleden openlijk toegaf dat hij vergaande onderhandelingen met Barcelona had gevoerd. Het idee om uiteindelijk van Gaal aan te trekken, was volgens Gaspart in overleg met Rexach zelf genomen, die een nog niet nader gedefinieerde functie binnen de club krijgt.

De Barça-voorzitter stelde verrassend genoeg dat Van Gaal voor het komende seizoen is aangetrokken. Op vragen over de werkelijke duur van het contract van Van Gaal (in de Catalaanse pers werd gerept van twee jaar) en of hij ook als technisch-directeur zal optreden weigerde Gaspart uitsluitsel te geven en verwees voor nadere informatie over die details naar de officiële presentatie van Van Gaal komende vrijdag.

De Barça-voorzitter, die zelf nota bene in het laatste seizoen van Van Gaal (1999-2000) tevergeefs druk had uitgeoefend op Nuñez om Van Gaal de laan uit te sturen, baseerde het opzienbarende besluit om Van Gaal terug te halen vooral op de staat van dienst van Van Gaal en zijn successen in de eerste twee seizoenen. Maar ook Gaspart gaf toe dat het weinig diplomatieke optreden van Van Gaal in zijn eerste etappe bij Barcelona, zijn botsingen met politici en zijn oorlog met de pers aanleiding tot discussie waren geweest binnen het bestuur. Maar hij sprak de hoop uit dat Van Gaal uit de negatieve ervaringen had geleerd en zijn agressieve en weinig diplomatieke stijl zou veranderen.

De Catalaanse pers dacht daar na de continue reeks confrontaties in Van Gaals eerste periode anders over. Een presentator van de Spaanse tv-zender TVE vroeg zich vertwijfeld af, waarom Barcelona in Godsnaam "deze vogel" had teruggehaald. Een uitlating die hem op een reprimande van de Barça-voorzitter kwam te staan. De botsing vormde de inleiding tot een uiterst wrevelige sfeer op de persconferentie. Velen van de de ruim 100 journalisten spraken eveneens hun twijfels uit of Van Gaal na de eerdere ervaringen en de slechte resultaten van het Nederlands elftal wel de ideale trainer was om Barcelona naar nieuwe triomfen te leiden. "Velen zullen niet enthousiast zijn, maar ik vraag respect voor mijn besluit", probeerde Gaspart vertwijfeld het binnenbrandje te blussen. "Ik kan me vergissen, maar ik hoop van niet. Misschien dat iedereen van de pers, de spelers en de socio's over een jaar zullen zeggen: Dit is ónze Van Gaal."

Van Gaal heeft inmiddels een wensenlijst ingedeidned hebben de clubleiding, alvorens hij vrijdag definitief tekent. Daarop staat onder andere dat Sergi moet vertrekken - volgens Van Gaal geen stimulerende factor - verder zouden ook Kluivert en Rivaldo mogen vertrekken. Tegen het vertrek van deze spelers zou onder meer de komst van PSV'er Mark van Bommel moetrn staan.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.