De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ferrari op het matje

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - Ferrari heeft niet alleen de toorn van de gehele sportwereld maar ook van de Internationale Automobiel Federatie over zich afgeroepen. Naar aanleiding van de dubieuze beslissing om de Grand Prix van Oostenrijk niet door de superieur leidende Rubens Barrichello maar diens teamgenoot Michael Schumacher te laten winnen, worden alle betrokkenen bij de FIA op het matje geroepen. Op 26 juni aanstaande dienen zij zich in Parijs voor hun handelwijze te verantwoorden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
De pers volgt Michael Schumacher op de voet. (Foto: EPA)
Niet alleen de mondiale media keurden het gemanipuleer van Ferrari af maar ook bijvoorbeeld Alberto Beccari, de voorzitter van de Ferrari Club in Maranello, had er geen goed woord voor over. "We zijn zeer teleurgesteld. We zijn niet alleen Ferrari-fans maar bovenal sportliefhebbers. Dit is niet goed voor de sport. Die vier punten extra voor Schumacher waren niet nodig geweest om de wereldtitel te winnen. We voelen ons alsof we verloren hebben", aldus de Italiaan die vanuit de landelijke politiek bijval kreeg. "Na deze race kan niemand de Formule 1 nog serieus nemen. Het is een zeer treurig moment voor de zo roemrijke Ferrari-renstal", klaagde Claudio Bucci, een vooraanstaand lid van Forza Italia, de partij van minister-president Berlusconi.

De reacties van de Italiaanse kranten logen er evenmin om. "Ferrari ruïneert alles", kopte de Gazzetta dello Sport. "Rubens, betaald om te verliezen", schreeuwde de Corriere dello Sport, terwijl dagblad l'Unita nog enige sympathie voor de Braziliaan toonde met "Barrichello verslagen door Team Ferrari". De Oostenrijkse dagbladen bleven in hun commentaren niet achter bij hun Italiaanse collegae. "Formule 1 als een Formule Farce", meende de Kleine Zeitung. De voorpagina van de Kurier werd gesierd met "Formule 1-feest in Spielburg slaat om in verraad van de sport". De Britse pers liet zich ook al niet onbetuigd: "De dag dat Formule 1 overleed door schande" (The Sun), "Het einde van de Formule 1" (The Daily Mirror), "Formule 1 de verliezer" (The Daily Telegraph) en "Schumacher's cynische victorie schande voor Formule 1" (The Times).

De hoon richtte zich echter niet alleen op de Ferrari-topmannen Luca di Montezemolo, Jean Todt en Ross Brawn die de beslissing hebben verordonneerd, maar ook op viervoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Diens positie is immers zo sterk binnen de Scuderia dat de Duitser zo'n teamorder had kunnen terugdraaien. Bovendien had Schumi daarvoor voldoende tijd, want hij vernam de beslissing in de 63ste van de 71 ronden durende race hoewel hij na afloop vertelde dat hij nauwelijks de gelegenheid had om er over na te denken.

"De beslissing komt van Ferrari. Van de top en dat is de filosofie die we altijd hebben gehad. Sommigen staan daar achter, anderen niet. Ik ben het er ook niet helemaal mee eens. Ik heb Rubens dan ook op het podium verteld dat ik hoop dat de wereldtitelstrijd snel over is zodat we daarna echt kunnen gaan racen", probeerde Schumi zichzelf schoon te praten. Vorig jaar was hij in eenzelfde situatie verzeild geraakt, maar zo verdedigde Schumacher: "Toen was de voorsprong in het wereldkampioenschap zo klein dat het belangrijk was om teamorders uit te vaardigen. 's Ochtends voor de start werd mij nog naar teamorders gevraagd, maar toen meende ik nog dat teamstrategie niet aan de orde zou komen".

Technisch directeur Ross Brawn kon zich de ontstane commotie wel voorstellen, maar bleef niettemin op zijn standpunt staan dat 'het besluit in belang van Ferrari is genomen in verband met het rijderskampioenschap'. Ex-Ferrari-coureur Gerhard Berger die nu de sportchef van BMW is, verketterde echter die zienswijze. "Het was een slechte beslissing die de sport schade berokkent. Ik begrijp het ook niet. Ik kan me het nog voorstellen op het eind van een seizoen als de stand daartoe dwingt, maar niet in deze fase van het seizoen".

Aan de zijlijn is er ook woede bij de gokkers ontstaan die hun geld willen terughebben van Ferrari. Een Italiaanse consumentenorganisatie overweegt zelfs de renstal aan te klagen wegens sabotage.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.