De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Financiële top: economie trekt volgend jaar pas aan

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De meeste financieel directeuren van Nederlandse ondernemingen zijn behoedzaam in de prognose over het herstel van de economie in ons land. Ruim 35% verwacht pas in 2003 een opleving. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Nipo heeft uitgevoerd onder de financieel topmensen van de 1000 grootste Nederlandse ondernemingen.

Een klein aantal financieel directeuren is een stuk optimistischer: 10% denkt dat het in het tweede kwartaal van dit jaar al beter zal gaan met de economie. Dat het nog een kwartaal langer zal duren, denkt 18% van de respondenten. En 21% ziet de economie in het laatste kwartaal van dit jaar aantrekken. Tot slot denkt 7% van de ondervraagde topondernemers dat pas na 2003 herstel optreedt en 9% heeft geen mening.

Uit eerdere gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek al dat het producentenvertrouwen in Nederland de eerste maanden van dit jaar voorzichtig begon te herstellen.

Het Nipo voerde de enquête uit in opdracht van Alex van Groningen Corporate & Finance Training. De ondervraagden kregen ongeveer twintig vragen voorgelegd over een aantal uiteenlopende economische onderwerpen. Zo werd onder meer gevraagd met welke accountant men het liefst werkt. Uit de respons blijkt dat de Enron-affaire het accountantskantoor Arthur Andersen bepaald niet in de koude kleren is gaan zitten. Bij slechts 2% van de respondenten is dat kantoor favoriet. Het liefst kloppen de financieel directeuren aan bij PriceWaterhouseCoopers (25%), KPMG (23%), Ernst & Young (18%). Van de 'Big Five' eindigt Deloitte & Touche (16%) als vierde. Van de banken wordt bij voorkeur zaken gedaan met ABN Amro (37%), gevolgd door ING (22%) en Rabobank (14%). Fortis en Bank Nederlandse Gemeenten zijn bij 7% favoriet. Postbank en Dexia zijn hekkensluiters met slechts 1%. Als belangrijkste stakeholders in het bedrijf noemen de financiële topmensen allereerst de aandeelhouders (33%), gevolgd door de klanten (30%) en het personeel (12%).

De komende maanden geven de meeste (71%) prioriteit aan het zo goed en economisch mogelijk uitvoeren van gepland beleid, waar in voorgaande jaren expansie en overnames hoger op de agenda stonden. Bijna eenzelfde percentage vindt kostenbeheersing het meest belangrijk. Maar ook ict (59%), risicomanagement (46%) en herstructureringen (44%) hebben de aandacht. Uit het feit dat ict zo hoog op het lijstje staat, zou volgens het Nipo kunnen betekenen dat men daaraan meer gaat besteden.

Een aantal uitslagen zijn minder opvallend. Zo blijkt dat het gros van de financieel directeuren VVD gaat stemmen (36%) en dat reizen en golf de favoriete hobby's zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.