De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Opties en software houden omzet Euronext overeind

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Beursbedrijf Euronext, met beurzen in Amsterdam, Lissabon, Brussel en Parijs, heeft het aantal aandelentransacties in het eerste kwartaal met 4,4% zien afnemen. Het slechte beursklimaat zorgde daarentegen voor een groeiende belangstelling voor derivaten, zoals opties en renteproducten.

Ook de verkoop van software voor het nieuwe handelssysteem leverde flink wat inkomsten op. De totale omzet van het Europese beursbedrijf steeg zodoende met 4,1%. De terugval van aandelentransacties is volgens Euronext voor een deel toe te schrijven aan twee minder handelsdagen, die het afgelopen kwartaal telde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2001.

Het beursbedrijf voert verder aan dat er in Amsterdam een eind kwam aan de diverse heffingen voor gebruik van het (oude) handelssysteem. Tot eind vorig jaar betaalden effectenhuizen een bijdrage per verstuurd bericht en per terminal die aan het systeem verbonden was. Nu zijn deze vergoedingen vervangen door een bijdrage voor iedere order en per aansluiting op het handelssysteem (connectionfee). Marktpartijen is toegezegd dat de vergoedingen per order voorlopig gemaximeerd zijn tot de kosten die zij maakten bij het oude systeem. In Nederland en België is de eerste drie maanden geen connectionfee in rekening gebracht. Deze vergoeding is vanaf april weer ingevoerd.

De omzet in de effectenhandel liep 8,4% terug (naar €44,5 miljoen). Ook zakten de noteringsvergoedingen met 15,5% weg (tot €13,2 miljoen), doordat ondernemingen hun notering aan de beurs beëindigden en bij gebrek aan nieuwe beursgangen. In totaal wist het beursbedrijf de omzet echter met 4,1% op te krikken tot €241,9 miljoen. Dat had onder andere te maken met de stijging van ruim 59% (tot €33 miljoen) van de softwareverkoop, dankzij de introductie van het nieuwe handelssysteem. Een groot aantal marktpartijen schakelde het softwarebedrijf en Euronext-dochter GL Trade in om hun interne organisatie op het nieuwe systeem aan te sluiten.

Ook zag Euronext de derivatenhandel met 14,4% toenemen (tot bijna €70 miljoen). De toename was vooral te danken aan de overname van de Britse derivatenbeurs Liffe, eind vorig jaar. Daarmee lijkt het streven van de beurs om het bedrijf minder cyclisch te maken, nu al vruchten af te werpen. Amsterdam droeg minder bij aan de groei op de derivatenmarkt dan de rest van Europa. "In Nederland zijn er steeds meer professionele partijen die zich bezighouden met de handel in derivaten. Daar verdienen wij minder aan dan aan consumenten", aldus een woordvoerder. Voor het gehele handelsjaar blijft de beurs bij een lichte stijging van de omzet. Merrill Lynch verlaagde zijn advies voor Euronext (0,2% lager op €23,95) van 'strong buy' naar 'buy'.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.