De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Corus wint op geruchten
   
 

AMSTERDAM - Lage omzetten en rood gekleurde indices hadden het gisteren aanvankelijk voor het zeggen op de Amsterdamse effectenbeurs. Pas aan het eind van de middag, toen aan de overkant van de oceaan de beurs in de plus opende, trok het beeld in Amsterdam weer bij. De AEX sloot uiteindelijk 3,15 punten hoger op 493,67. De Midkap pluste 1,84 en sloot op 514,21 punten.

"We bevinden ons in een permanente twijfelsituatie. Beleggers willen graag een eenduidige richting van de beurs zien. Nu is het voortdurend achter dalingen en sprongen van de Amerikaanse beurs aanrennen. Doodmoe word je daarvan", verzucht een handelaar. De bescheiden omzetten op het Damrak van gisteren werden volgens hem veroorzaakt door het ontbreken van nieuws. "Het is hier doodstil. Geen bedrijfsnieuws, geen economisch nieuws. Niets."

De handelaar zag daarbij klaarblijkelijk het gerucht over staal- en aluminiumproducent Corus over het hoofd. De midkapper stond op de beurs in de belangstelling na geruchten over een overnameplan in Brazilië. Volgens de Britse zondagskrant is de Engels/Nederlandse onderneming van plan om de Braziliaanse CSN en CST do Espirito Santo voor $2 miljard in te lijven, om zo de Amerikaanse importheffingen te omzeilen. De staalproducent gaf gisteren opnieuw geen commentaar op het gerucht. Het concern sloot gisteren 1,49% hoger op €1,36, nadat het in de ochtend nog op verlies had gestaan. Ingenieursbureau Fugro meldde een aantal lange termijn leningen te hebben gesloten met een totale omvang van €156 miljoen. De leningen, ondergebracht bij Britse en Amerikaanse institutionele beleggers, zijn bedoeld om de door acquisities toegenomen financieringen met een kortere looptijd terug te brengen. Zodoende hoopt Fugro de financieringsstructuur van de onderneming te verbeteren. Beleggers waren er minder over te spreken, zodat het aandeel van de midkapper 0,6% achteruit ging op €63,30. Andere dalers op de Midkap waren verdeeld over verschillende sectoren. Zo verloor kabelaar Versatel 5% op €0,38. Automatiseerders Ordina en PinkRoccade gingen respectievelijk 2,7% op €11,84 en 2,3% op €19,05 achteruit. Luchtvaartmaatschappij KLM verloor 2,2% op €15,25.

AEX-fonds CMG was de grootste verliezer op de Amsterdamse beurs. Met een daling van 6,7% op €2,24 zette de automatiseerder het achteruithollen van afgelopen vrijdag voort. Toen reageerden beleggers heftig op negatieve vooruitzichten van branchegenoot Logica. Gisteren was het vooral zakenbank UBS Warburg die de toon zette. De bank verlaagde het advies voor de automatiseerder verlaagd van 'strong buy' tot 'hold'.

Philips kreeg er 22 eurocent (0,7%) bij op €33,26. Financieel topman Jan Hommen herhaalde gisteren tijdens een conferentie in Barcelona de verwachting dat de chipdivisie van Philips dit kwartaal een omzetgroei van circa 5% gaat boeken.

Voor de tweede helft van dit jaar is de ontwikkeling van de chipproductie volgens hem echter nog moeilijk te voorspellen vanwege de korte looptijd van orders.

De 'penningmeester' van Philips liet verder weten dat het elektronicaconcern op de goede weg is om de structureel verlieslijdende consumentenelektronicatak in de Verenigde Staten winstgevend te krijgen. Volgens een woordvoerder wil Philips er uiterlijk in het najaar van 2004 zwarte cijfers schrijven.

Het softwarebedrijf Tie Holding maakte gisteren nabeurs bekend in het eerste kwartaal een nettoverlies te hebben geleden van €1,2 miljoen, evenveel als het voorgaande kwartaal. Het resultaat is €3,8 miljoen beter dan dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf zegt dit te danken aan kostenreductie, integratie en consolidatie. De omzet stokte echter op 3,6 miljoen. Dat is 0,5 miljoen minder dan het voorgaande kwartaal en 0,7 miljoen minder dan hetzelfde kwartaal in 2001. Tie sloot gisteren vijf cent in de plus op €0,99.

Laurus houdt vandaag geen algemene aandeelhoudersvergadering, in tegenstelling tot eerdere berichten hierover. Het geplaagde supermarktconcern verwacht nog deze week tot afrondende besprekingen met het Franse Casino te komen.

Pas na uitsluitsel hierover gaat Laurus met de aandeelhouders vergaderen.

Bart Mos




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.