SANTIAGO - Corus is op het overnamepad in Brazilië. De Brits-Nederlandse staalfabrikant heeft het oog laten vallen op Brazilië's CSN (Companhia Siderurgica Nacional), een voormalig staatsbedrijf dat na een ingrijpende reorganisatie aan het begin van de jaren negentig thans één van 's werelds efficiëntste staalmakers is. De Corus-directie heeft ook belangstelling voor de Braziliaanse staalfabrikanten CST (Companhia Siderurgica de Tubarao) en Usiminas.
|
TONY PEDDER.
|
Corus-directeur Tony Pedder bracht recent een bezoek aan Brazilië voor aftastende gesprekken met de drie staalbedrijven. Volgens Braziliaanse industriekenners zou vooral het overleg met de CSN-directie in de stad Volta Redonda - tussen de São Paulo en Rio de Janeiro - goed zijn verlopen.
Een aankoop in Brazilië is voor Corus vooral interessant om het verlies op te vangen in de productie van staalplaten na de explosie in het Port Talbot hoogovencomplex. Het bedrijf ziet zich gedwongen staalplaten in te kopen op de internationale markt om aan zijn leveringscontracten te kunnen voldoen. Ook hoopt Corus via Brazilië de recente handelssancties te kunnen omzeilen die door de Verenigde Staten zijn ingesteld op Europees staal.
Brazilië heeft een exportquotum naar de VS van 2,54 miljoen ton staalplaten op jaarbasis. Brazilië's zware industrie is dominant in Latijns-Amerika en produceerde vorig jaar 27 miljoen ton staal. De geïnstalleerde productiecapaciteit bedraagt 32 miljoen ton per jaar. De sector kan alleen verder groeien via de export. De binnenlandse staalconsumptie is al enkele jaren stabiel op ongeveer 18 miljoen ton per jaar. Ruim een derde deel van Brazilië's staalexport gaat naar de VS.
Volgens Maria Silvia Marques - Brazilië's 'IJzeren Dame' en voorzitter van het Braziliaanse Instituut van Staalwerken en tot voor kort directrice van CSN - komt de recente maatregel waarmee de Amerikaanse regering de staalimport aan banden wil leggen bijzonder hard aan. "Dit besluit kan tot een gevaarlijke kettingreactie leiden waarbij meerdere staalproducerende landen hun industrieën gaan beschermen met allerlei protectionistische maatregelen".
Hoewel Brazilië's exportquotum naar de VS gelijk bleef, introduceerde de Amerikaanse regering een keur aan extra heffingen, variërend van 8 tot 30%. Volgens Marques zal hierdoor dit jaar de staalverkoop aan de VS met ongeveer 15% terugvallen. Al bijna tien jaar lang betichten Amerikaanse staalfabrikanten Brazilië ervan zijn hoogovenproductie tegen kunstmatig lage prijzen af te zetten in de VS.
Directeur Roberto da Fonseca van de inter-ministeriële Kamer van Buitenlandse Handel in Brasília, beschuldigde eind vorige week de VS ervan zijn "verouderde en onvermogende" staalindustrie te willen beschermen ten koste van efficiënter producerende landen. "Wij zullen deze kwestie zeker aanhangig maken bij de Wereldhandelsorganisatie en behouden ons in de tussentijd het recht voor tegenmaatregelen te nemen ter compensatie voor de derving van exportinkomsten", aldus Da Fonseca.
Ondertussen laten de Braziliaanse staalfabrikanten zich niet van de wijs brengen en gaan de reeds eerder geplande investeringen voor de modernisering van de geprivatiseerde sector door. In 2004 zullen de belangrijkste staalproducenten van het land (sinds 1994) gezamenlijk een bedrag van $13,8 miljard hebben geïnvesteerd in hun hoogovencomplexen.
Op basis van de laatste aandelenkoers is CSN iets meer dan $3 miljard waard. Het bedrijf is Brazilië's grootste staalfabrikant en produceerde vorig jaar iets minder dan vijf miljoen ton staal. De productie van CST bedroeg 4,4 miljoen ton.
Corus lijkt zijn mogelijk acquisitie in Brazilië voor een belangrijk deel te willen financieren met de opbrengst van de verkoop van zijn aluminiumdivisie, die waarschijnlijk een kleine $1,5 miljard zal opleveren.