DEN HAAG - De PvdA verliest fors in de eerste opiniepeiling die na de moord op Pim Fortuyn is bekendgemaakt. Het CDA zou nu met 31 zetels duidelijk de grootste partij worden, gevolgd door de Lijst Pim Fortuyn met 28 zetels. PvdA en VVD delen de derde plaats met elk 25 zetels.
Melkerts PvdA, nu met 45 zetels veruit de grootste partij in de Tweede Kamer, verliest in de gisteren in 2Vandaag gepresenteerde NIPO-peiling maar liefst 20 zetels. Ruim een week geleden stonden de sociaal-democraten nog op 28 zetels.
Het CDA, de VVD en de Lijst Pim Fortuyn hebben aanhang gewonnen, zo blijkt uit het in het afgelopen weekeinde weer opgestarte verkiezingsonderzoek.
Ook onderzoeksbureau Interview heeft de tijdelijk stilgelegde peilingen weer hervat en zal de uitslagen daarvan vanavond presenteren. Deze wijken doorgaans af van de uitslagen van het NIPO.
CDA-lijsttrekker Balkenende lijkt op basis van de nieuwe NIPO-cijfers op 15 mei nu duidelijk aanvoerder van de grootste partij te worden en zou op 31 zetels kunnen rekenen.
In de laatste peiling vóór de moord op Fortuyn stond de partij nog op 29 zetels, evenveel als het huidige aantal in de Kamer.
Onduidelijk was of de moord op Pim Fortuyn zijn partij LPF stemmen zo gaan opleveren of juist zou gaan kosten. Uit de NIPO-cijfers blijkt echter dat de Lijst Pim Fortuyn nog steeds meer kiezers aantrekt en vooralsnog weinigen afscheid van de partij nemen nu Fortuyn is overleden.
Uit de peiling wordt duidelijk dat de partij van Fortuyn op maar liefst 28 zetels kan rekenen, ofwel opnieuw twee meer dan vorige week.
De VVD klimt wat verder uit het dal en sprokkelt er net als LPF twee zetels bij en komt op 25 zetels uit. Ten opzichte van vier jaar geleden resteert voor partijleider Dijkstal echter nog steeds een fors verlies van maar liefst 13 Kamerzetels.
Voor VVD en PvdA is extra wrang dat zij nu in een nek-aan-nek-race verwikkeld lijken om de derde en vierde plaats, terwijl nog maar enkele maanden geleden werd verwacht dat Dijkstal en Melkert onderling zouden gaan uitmaken wie de grootste ging worden.
Uit de peiling van NIPO blijkt verder dat de moord op Fortuyn nauwelijks tot geen invloed heeft op de aanhang van de meeste kleine en middelgrote partijen.
D66 blijft met een stabiele acht zetels nog steeds fors verliezen ten opzichte van de 14 die de partij nu in de Kamer heeft. GroenLinks groeit daarentegen van 11 naar 14 zetels, al is dat er wel één minder dan in de vorige peiling.
De ChristenUnie wint een zetel en komt op zes uit, terwijl de SGP er juist één inlevert en van drie naar twee zakt. De SP blijft ook in de peiling van gisteren drie zetels in de plus met in totaal acht Kamerzetels.
Opmerkelijk is wel dat Leefbaar Nederland verder wegzakt en nu nog op slechts twee Kamerzetels kan rekenen. Vorige week waren dit er nog vier. De andere nieuwkomer de Verenigde Senioren Partij (VSP) kan volgens het NIPO nog steeds op een zetel en dus een entree in de Tweede Kamer rekenen.
Uit een andere peiling van Intomart onder LPF-aanhang blijkt dat 18% van hen zich laat beïnvloeden door de moord op Fortuyn bij het stemgedrag. Van die groep zegt 93% op LPF te stemmen omdat de huidige politieke partijen er een rotzooi van heeft gemaakt.
Een op de drie LPF-kiezers wil Pim Fortuyn eren met zijn stem.