De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ferrari dwingt Barrichello voorrang te verlenen aan Schumacher

door Dick Springer

   
 

SPIELBERG - De Grand Prix van Oostenrijk, waarin de bij een afschuwelijke crash betrokken coureurs Nick Heidfeld en Takuma Sato op wonderbaarlijke wijze vrijwel ongedeerd bleven, is door het Ferrari-team met een schandalige schertsvertoning van een Formule 1-onwaardig slot voorzien. Rubens Barrichello, de Braziliaan die de training (pole-position) en race van begin tot eind domineerde, kreeg in de laatste ronde opdracht van zijn teambazen van het gas te gaan en zijn in tweede positie rijdende teamgenoot Michael Schumacher de overwinning te schenken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Rubens Barrichelo (rechts) laat opzettelijk zijn kopman Michael Schumacher winnen. (Foto: AP)
Het zegt veel over de positie van Barrichello binnen het gisteren schaamrood gekleurde Ferrari-team, dat hij de orders als een braaf schoothondje opvolgde en Schumacher evenals vorig jaar in de Oostenrijkse GP voorrang verleende. Maar het zegt misschien nog wel meer over de regerend wereldkampioen dat hij het geschenk eerst schaamteloos in ontvangst nam om zich vervolgens na de finish als de barmhartige (schijn)heilige te gedragen. Hij weigerde de hoogste plaats op het podium in te nemen en liet Barrichello daar plaats nemen, gaf zijn Braziliaanse teamgenoot vervolgens de bij de overwinning behorende trofee en liet 'Rubinho' tijdens de traditionele persconferentie in het midden - de plaats van de winnaar - zitten. Het was de hypocrisie ten top van de man die enkele minuten eerder vergat datgene te doen wat een echt groots (sport)man had gedaan: de teamorders negeren en de zege gunnen aan de enige coureur die daar recht op had.

De Formule 1 kreeg gisteren door de actie van Ferrari een pijnlijke, bijna vernederende klap te verwerken en werd er bepaald niet geloofwaardiger op. Michael Schumacher verschool zich na afloop nog wel achter de Oostenrijkse race van vorig jaar, toen Ferrari hetzelfde toneelstukje opvoerde en daar na afloop veel minder verontwaardigd op werd gereageerd. Maar destijds was Schumacher in een fel gevecht om de wereldtitel verwikkeld met David Coulthard, de coureur die de race in Spielberg toen won. En dus was er wat voor te zeggen dat Ferrari destijds liever Schumacher dan Barrichello als tweede zag finishen.

Dit keer was er beslist geen sprake van een vergelijkbare situatie. Schumacher koestert een meer dan comfortabele voorsprong in de WK-tussenstand en de coureurs die in die tussenstand nog het minst ver bij hem uit de buurt staan - de Williams-coureurs Montoya en Ralf Schumacher - finishten gisteren als derde en vierde achter de Duitser. Schumi zou met een tweede plaats in de race zijn voorsprong in de WK-tussenstand dus ook hebben uitgebouwd, maar dat was voor de Duitse 'slokop' blijkbaar niet voldoende.

Waar een groots wereldkampioen en dito kopman van een team gisteren zèlf de, enige juiste, beslissing zou hebben genomen, verschool de viervoudig wereldkampioen zich achter de Ferrari-bazen Luca di Montezemolo, Jean Todt en Ross Brawn. "Ik had gehoopt dat zij zich niet met orders via de boordradio zouden melden, maar dat deden ze wel", zo mompelde de grootmeester, die als een meesterlijk acteur de geestelijke pijn van zijn gelaat liet afdruipen. "Achteraf gezien is het waarschijnlijk niet de juiste beslissing geweest, maar ik vind dat je beslissingen van het team moet respecteren."

De doorgaans zeer emotionele Barrichello reageerde voor zijn doen uiterst nuchter op de hele (wan)vertoning. "Het is een teambesluit en daarmee is de discussie voor mij gesloten. Ik heb net mijn contract bij Ferrari verlengd, omdat ik er trots op ben bij het team te horen en een teamgenoot van Michael te zijn. Ik vond het zeker niet gepast om tegen de teamorders in te gaan." En, refererend aan vorig jaar: "Het was niet zo moeilijk om de stalorders op te volgen, ik had immers al ervaring met dergelijke opdrachten."

Ferrari sprak later van het doel, de vijfde wereldtitel voor Schumacher, dat alle middelen zou heiligen. "Je weet niet wat er de rest van het seizoen gebeurt", voegde Schumacher nog toe. "Als ik straks een paar punten tekort kom voor de titel, verklaart iedereen ons voor gek."

Dat de Formule 1 gisteren met de finishparodie flink 'voor gek' werd gezet, deerde het Italiaanse team blijkbaar niet. En dat Barrichello als een schooljongetje zijn plaats werd gewezen nog minder. "Het is te hopen dat ik de wereldtitel snel binnenhaal, dan kunnen we tenminste echt gaan racen", aldus Schumacher, die met die opmerking meer kwaad dan goed deed.

Hij maakte Barrichello er op heel directe wijze in ieder geval mee duidelijk dat de arme Braziliaan de hoop op zijn tweede GP-zege voorlopig in de ijskast kan zetten. Zolang Michael Schumacher nog geen wereldkampioen is, zal 'Rubinho' in een race maximaal tweede kunnen worden. En indirect kreeg ook de Formule 1 als sport een venijnig tikje door de opmerking van Schumacher. Want 'moge de beste winnen' is een slogan die de Formule 1 voorlopig niet meer hoog in het vaandel kan dragen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.