De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Stevens pakt Duitse beker met Schalke

Van onze Telesportredactie

   
 

BERLIJN - Het werd voor Huub Stevens een finale met tranen. Tranen van geluk wel te verstaan, want de trainer leidde zijn Schalke zaterdagavond in zijn afscheidsduel naar de bekerwinst in Duitsland. De ploeg klopte Bayer Leverkusen (4-2) in Berlijn. 50.000 meegereisde fans vierden feest, 100.000 blauwgekleurde supporters deden het in de Altstadt van Gelsenkirchen gisteren nog eens dunnetjes over. "Fantastisch dat mijn zes jaren hier zo eindigen. We hebben er een seizoen hard voor gewerkt. Op deze manier kunnen wij wat terugdoen voor onze hondstrouwe fans", pinkte de Limburger een traantje weg.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Huub Stevens balt zijn vuist naar de aanhang van Schalke'04. (Foto: AP)
Het was zaterdag een bewogen avond in alle opzichten. Stevens werd in de rust zowaar naar de tribune gestuurd. Collega Topmöller van Leverkusen volgde een kwartiertje later. "Het sloeg nergens op. Ik wilde de scheidsrechter in de rust alleen wat vragen", zette de Nederlander een kleine kanttekening bij de ontlading.

Stevens heeft in de Kohlenpott geschiedenis geschreven. Hij won in 1997, in zijn eerste seizoen, meteen de UEFA Cup. Vorig seizoen miste Schalke op een haar na het landskampioenschap. Er werd al feest gevierd in het oude Parkstadion toen Bayern München ver in blessuretijd alsnog gelijkmaakte tegen Werder Bremen. De beker die de ploeg vervolgens won ten koste van de amateurs van Union Berlin verzachtte de wonden. Maar ook niet veel meer dan dat.

Nu was het anders. Twee opeenvolgende bekers waren liefst 22 jaar geleden voor het laatst gewonnen door Fortuna Düsseldorf. Bovendien was de tegenstander een concurrent van naam. Bayer Leverkusen verspeelde met twee nederlagen op rij de Duitse titel, maar staat bekend als de best voetballende ploeg van Duitsland. "Zo zie je maar dat dat ook niet altijd alles zegt. Woensdag doen jullie het beter", stak Stevens zijn collega Topmöller een hart onder de riem.

Bayer Leverkusen speelde, na een matig begin, de eerste helft beter dan Schalke. Leverkusen kwam aan de leiding via Berbatov, waarna Böhme op slag van rust met een vrije trap gelijk maakte. Na de pauze deed Schalke er een paar schepjes bovenop en stortte de aspirineploeg volkomen in. Via Agali, Möller en Sand werd het 4-1, waarna goodl old Ulf Kirsten de eer redde, vooral voorzichzelf: 4-2.

De nederlaag deed pijn, temeer omdat Leverkusen zich een betere aanloop had gewenst naar de finale van de Champions League, woensdag in Glasgow tegen Real Madrid. "Alles doet me pijn. Ik maak me grote zorgen richting finale", zei Ze Roberto, de Braziliaanse smaakmaker die notabene geschorst is in Schotland. "Je kunt je zeker wel voorstellen hoe hier de stemming is. Veel negatiever kun je niet in een spiraal terechtkomen", baalde Ballack. "Iedereen kan van Schalke verliezen. We hebben het hier tenslotte niet over het elftal van Koeweit", wilde Topmöller niet al te zwartgallig kijken.

Met Marco van Hoogdalem in de basis en Niels Oude Kamphuis na de rust maakte Schalke een ideale opmaat naar volgend seizoen. Met Stevens vertrekken er echter negen spelers, onder wie Youri Mulder (zaterdag geblesseerd), doelman Reck, Büskens en Nemec. Mpenza deed zaterdag ook niet mee en zal zelfs het WK aan zich voorbij moeten laten gaan.

Bevlogen als altijd leidde Stevens zijn verzwakte elftal naar de beker. Nadat de Nederlander al vroeg bekendmaakte te vertrekken, speculeerden velen op een voortijdige aftocht. Manager Rudi Assauer bleef hem tot het einde trouw. "Je weet Huub", zei hij bij het banket na de wedstrijd, "dat je een fout maakt door weg te gaan. Grote ezel".

Het was humor met een vleugje ernst, want de sigarenroker kon lezen en schrijven met zijn trainer. Stevens verlaat Schalke in het besef, dat hij er het maximale uit heeft gehaald, mede door de steun die hij in moeilijke tijden kreeg van Assauer. Zijn nieuwe club heet Hertha BSC. Daar stak de afgelopen weken één man de vlag uit: Rob Maas. De Nederlander leefde het afgelopen half jaar op voet van oorlog met Falko Götz en kwam maar 36 minuten in actie. "Ik wil volgend seizoen weer spelen. En niet, omdat Huub Stevens een landgenoot is, maar omdat ik daar de kwaliteiten voor heb", zag de middenvelder de hereniging na hun gezamenlijke PSV-tijd alvast zitten.

Bayer Leverkusen - Schalke 04 2-4 (1-1). 27. Berbatow 1-0, 45. Böhme 1-1, 68. Agali 1-2, 71. Möller 1-3, 85. Sand 1-4, 89. Kirsten 2-4. Scheidsrechter: Wack. Toeschouwers: 70.000. Rode kaart: 45. trainer Stevens (Schalke 04), 61. trainer Topmöller (Bayer Leverkusen), 90. Agali (Schalke 04). Gele kaart: Ramelow, Basturk, Berbatov (Bayer Leverkusen), Böhme, Van Hoogdalem, Reck, Nemec (Schalke 04).

Bayer Leverkusen: Butt; Placente, Lucio, Ramelow en Zivkovic; Schneider, Ballack, Roberto en Basturk; Berbatov (77. Kirsten) en Neuville (67. Brdaric).

Schalke 04: Reck; Hajto (46. Oude Kamphuis), Waldoch, Van Hoogdalem en Van Kerckhoven; Nemec, Asamoah (81. Vermant), Möller (75. Wilmots) en Böhme; Agali en Sand.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.