De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Eerste basketbaltitel Jumpers

Van onze medewerker

   
 

TUBBERGEN - Het basketbalteam van Perik Jumpers is de nieuwe landskampioen bij de vrouwen. De ploeg uit het piepkleine Tubbergen wist in de finale van de play-offs tegen het Amsterdamse BV Lely een 2-0 achterstand in wedstrijden om te buigen in een 3-2 overwinning, dankzij een eclatante 86-60 thuiszege. Het is het eerste kampioenschap uit de geschiedenis van de Twentse club.

Tubbergen, slechts 5500 inwoners rijk, staat al jaren aan de top van het Nederlandse vrouwenbasketbal. Zoals zo vaak in dit soort kleine gemeenschappen wordt alle energie en trots gebundeld in dat ene clubje. Door een goed jeugdbeleid produceert het sinds mensenheugenis tal van grote talenten die vaak jarenlang elders, tot zelfs in het buitenland, grote successen vierden. Dit kampioensteam bestaat dan ook, uitgezonderd de twee Amerikaansen, uitsluitend uit zelfopgeleide speelsters. Van hen is Daphne Berends de kurk waar het team op drijft.

Na jarenlange omzwervingen in de top van Nederland, België en Duitsland besloot ze haar carrière af te bouwen op de plek waar het allemaal begon. De kleine spelverdeelster heerste dit seizoen zowel in de competitie als tijdens de play-offs als een grootvorst. Ze scoorde, liet scoren en was de leider van de ploeg. Na een zwakke partij in het vierde duel in Amsterdam, waar desondanks werd gewonnen, kon het niet anders dan dat ze zich in de beslissende wedstrijd zou revancheren. Met 25 punten en tal van assists groeide ze uit tot de absolute uitblinkster.

Een ander product uit de eigen opleiding is Mirjam Boerrigter. In het programmablad werd ze liefdevol een 'ongeleid projectiel' genoemd. Boerrigter was al vroeg een fantastisch talent, dat echter andere zaken in het leven voorrang gaf. Uitsluitend drijvend op haar talent wisselt de inmiddels 31-jarige forward slechte met briljante wedstrijden af. Ook zij was onzichtbaar in de vierde ontmoeting en ook zij toonde op het moment suprème haar grote klasse. Met twaalf punten in de eerste helft, vaak gescoord uit de haar kenmerkende grillige acties, had ze samen met Berends en de Amerikaanse Kinesha Harding een belangrijk aandeel in de beslissende 50-30 voorsprong bij de rust. Boerrigter werd na afloop gehuldigd omdat ze tevens haar afscheidswedstrijd speelde. Harding ontpopte zich als de stofzuiger die karrenvrachten vuil werk verrichte en aldus zeventien punten en zeventien rebounds vergaarde.

De dramatisch verloren duels drie en vier hadden BV Lely geestelijk uitgehold. Zelfs de frivole guard Esther van den Bosch, de schutter Marte Lindhout en forward Jitka van der Bruggen, die ook haar basketbalcarrière beëindigt, moesten de superioriteit van Jumpers erkennen.

In de kwartfinales van de NBA play-offs heeft Sacramento Kings tegen Dallas Mavericks een vrijwel beslissende voorsprong genomen. Door ook het tweede achtereenvolgende uitduel te winnen, het werd in Dallas 113-115 na verlenging, staat het in de best-of-seven serie met 3-1 voor. De kracht van de Kings is onder meer dat steeds andere spelers een hoofdrol voor zich opeisen. Chris Webber en de Joegoslaven Pedra Stojakovic en Vlade Divac zijn de dragers van het team. Stojakovic bleef echter met een enkelblessure aan de kant. Webber kwam tot 30 punten en 10 rebounds. Maar toen hij en Divac met vijf fouten vroegtijdig naar de bank moesten, stonden spelverdeler Mike Bibby en bankspeler Bobby Jackson op om met 24 en 26 punten Sacramento naar veilige haven te loodsen.

Boston Celtics nam tegen Detroit Pistons een 2-1 voorsprong door thuis met 66-64 te winnen. Ook LA Lakers kwam met 2-1 voor, dankzij een 89-99 uitzege op San Antonio Spurs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.