De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Utrecht zonder vlag en wimpel

door Valetijn Driessen

   
 

ROTTERDAM - Zlatan Ibrahimovic had al veel etiketjes opgeplakt gekregen en was ook al in de nodige hokjes gestopt. Met één gemeenschappelijke deler: Ajax' miskoop van het jaar of zelfs aller tijden. De duurste speler uit de geschiedenis van de club - 19 miljoen gulden - werd meesmuilend gevolgd, zelfs binnen Ajax. Trainer Ronald Koeman probeerde het in de winter door hem eerste spits te maken en te vertellen dat Ibrahimovic van de aanwezige spitsen in Amsterdam de beste voetballer is. Als 19-jarige, als debutant, verdiende hij krediet volgens de technische staf. Allemaal tevergeefs.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Wamberto scoort de 2-2. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Tot Ibrahimovic als invaller in de bekerfinale FC Utrecht-Ajax met z'n laatste balcontact van het seizoen 2001-2002 alle frustraties bij hemzelf en anderen van zich afwierp. Zonder enige twijfel ramde de Zweed de bal ineens achter Harald Wapenaar. Daarmee bezorgde hij kampioen Ajax twee minuten in de verlenging de dubbel. Ten koste van FC Utrecht, dat in blessuretijd (93e minuut) van de reguliere speeltijd door grensrechter Ronald Kloeg werd bestolen van de Amstel Cup. Meer dan een meter buitenspel mocht Wamberto van hem de 2-2 scoren.

Zo kon Ibrahimovic toeslaan waar heel FC Utrecht in zak en as zat en volgens trainer Frans Adelaar onrecht was aangedaan. Hij kon onmogelijk met opgeheven hoofd het veld verlaten. "De emoties gingen diep, zoveel onrecht maakt je heel klein." Uit onverdachte hoek kreeg de Utrechter bijval. Koeman: "Ik vind het verschrikkelijk voor de Utrechters en het is ook voor mij een domper op de feestvreugde. Terwijl zo'n grensrechter nauwelijks wat hoeft te doen tijdens zo'n wedstrijd. Vlaggen als een bal over de lijn gaat en kijken of mensen buitenspel staan."

Het viel niet terug te draaien en vandaar verzocht Ajax-aanvoerder Cristian Chivu aan doelman Fred Grim als laatste het erepodium te betreden. Kon trouwens niet anders omdat de enige Amsterdammer in de selectie even daarvoor was opgestaan nadat hij onder alle emoties was bezweken en zeker twee minuten doodstil op het veld had gelegen.

Begrijpelijk. Als tweede goalie achter Edwin van der Sar heeft Fred Grim alle prijzen gewonnen met Ajax die je kunt bedenken. Echter, sinds hij drie jaar geleden als eerste man onder de lat bij zijn jeugdliefde kwam, heeft hij louter narigheid meegemaakt in de Amsterdam ArenA. Tot de laatste paar dagen van z'n actieve carrière. Kreeg Grim vorige week de kampioensschaal uitgereikt, gisteren beleefde hij de mooist denkbare afsluiting van z'n loopbaan met de uitreiking van de Amstel Cup. Samen met Chivu en met dikke tranen op z'n wangen stak Grim als laatste daad voor Ajax de 'dennenappel' de lucht in.

Overigens zag het er in de eerste helft niet naar uit dat Ajax het op een verlenging zou laten uitdraaien. De ploeg verschafte zich een handvol kansen, maar alleen Ahmed Hossam wist Wapenaar te kloppen met een kopbal van dichtbij. Na rust greep FC Utrecht de zaken wat energieker aan. Igor Gluscevic profiteerde tweemaal. Eenmaal liet de defensie van Ajax een lange ingooi van Stijn Vreven stuiten en kroop de Joegoslavische spits voor André Bergdolmo om raak te schieten. Even later liet Stefaan Tanghe zich in een duel met de Noor vallen en benutte Gluscevic de bijzonder goedkoop verkregen strafschop. Wamberto had echter het laatste woord van de reguliere speeltijd.

Zo ontsnapte Ajax 1 aan het lot dat Ajax 2 was overkomen in de halve finale tegen FC Utrecht en kreeg Zlatan Ibrahimovic eindelijk de kans zich in de geschiedenisboeken van Ajax te schieten. "Hij liep met heel wat zakken zand op z'n rug, maar ik hoop dat hij ze nu in één keer kwijt is en volgend seizoen laat zien hoe goed hij kan voetballen", was Koeman blij voor de Zweedse WK-ganger. Zelf veroverde Koeman dus de dubbel in z'n eerste halfjaar bij Ajax. Gezien de loop van het seizoen een fantastische prestatie; uniek zelfs omdat hij de eerste persoon in het Nederlandse voetbal is die als speler én als trainer de dubbel verovert.

De epiloog van Ajax' gouden seizoen vindt morgen plaats als Ajax alsnog de zo verdiende huldiging krijgt op het Leidseplein. Hoewel het vorige week groot feest was op P2 naast de ArenA. Koeman: "Maar het Leidseplein is toch het summum. Jammer dat zo'n twaalf spelers ontbreken vanwege interlandverplichtingen." Onderhand dacht de oefenmeester alweer aan volgend seizoen. "Het is fantastisch allemaal, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Met deze prijzen heb ik wel meer hoop gekregen dat Cristian Chivu blijft. Komende week hoop ik duidelijkheid van hem te krijgen. Twee prijzen en kwalificatie voor de Champions League zijn toch vaak een bindmiddel. Voor het voetbal en de prijzen kan Cris het beste bij Ajax blijven."

FC Utrecht - Ajax 2-3 n.v. (0-1, 2-2). 21. Hossam 0-1, 56. Gluscevic 1-1, 76. Gluscevic 2-1 (strafschop), 90. Wamberto 2-2, 93. Ibrahimovic 2-3. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 37.000. Gele kaart: De Jong, Gluscevic, Touzani, Vreven (FC Utrecht).

FC Utrecht: Wapenaar; Vreven, Zwaanswijk, Roest (46. Touzani) en Van Mol; Tanghe, De Jong, en Bosschaart; Jochemsen, Gluscevic (80. Schut) en Van den Bergh (46. Roiha).

Ajax: Grim; Trabelsi, Bergdolmo, Chivu en O'Brien (79. Ibrahimovic); Galasek, Van Halst (73. Pienaar) en Maxwell; Van der Meyde, Machlas (55. Wamberto) en Hossam.

Ajax hoopt binnen enkele dagen de eerste slag te slaan op de transfermarkt. Victor Sikora zal de eerste aankoop zijn van Ronald Koeman bij Ajax. De linksbuiten van Vitesse staat het hoogst op de prioriteitenlijst omdat de trainer volgend seizoen weer met vleugelspitsen wil gaan spelen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.