[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Wereld op z'n kop in Volendam

Van onze speciale verslaggever

VOLENDAM - Waarom kan voetbal soms toch zo oneerlijk zijn? Dat moet FC Volendam zich na het nacompetitieduel met ADO Den Haag hebben afgevraagd. De ploeg van trainer Henk Wisman speelde een uitstekende eerste helft. De combinaties waren bij vlagen van wonderlijke schoonheid, de technische hoogstandjes bijkans nog mooier, maar het ontbrak aan de finishing touch. De Hagenaars speelden slordig, hanteerden veelvuldig de lange bal, maar toonden zich uiterst slagvaardig. Uit vier kansen haalden zij de maximale score: 0-4.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
ADO Den Haag-speler Maurice Verberne en Volendammer Gerry Koning duelleren om de bal. (Foto: HC)
De verslagenheid was na afloop van zijn gezicht af te lezen. Wisman wreef met zijn knuisten nog maar eens goed in de ogen en staarde daarna voor zich uit. Hij kon het nauwelijks geloven dat zijn ploeg in eigen huis met 4-0 onderuit was gegaan. "Zo'n goede eerste helft spelen, zoveel kansen creëren en toch met zulke cijfers verliezen. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Zonder overdrijven kregen de Volendammers in de eerste helft zeven opgelegde kansen. Maurice Buys kwam met een vrije trap het dichtst bij een treffer. De rest werd naast en over geknald, of gepareerd door doelman Patrick de Groot die zich, in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Sparta, dit keer wél een uitstekende vervanger van Roland Jansen toonde.

ADO Den Haag kon daar aan de andere zijde bar weinig tegenover stellen. De ploeg van trainers Rinus Israel en Lex Schoenmaker, die op krukken van de partij was, zwalkte als een stelletje pupillen over de grasmat. Verrassender was het daarom dat juist de Haagse gasten al na vier minuten via Joeri Petrov scoorden: 0-1.

Na de rust bakte Volendam er nog maar weinig van aan de eigen dijk. Het liet zich op alle fronten aftroeven door ADO, dat overigens achterna was gereisd door 750 toeschouwers. Peter Hofstede (tweemaal) en invaller Emiel van Eijkeren completeerden het kwartet doelpunten: 0-4.

Hofstede vond voor de start van de nacompetitie dat hij niet productief was geweest voor de Hagenaars. Dat heeft hij inmiddels ruimschoots goedgemaakt, want met de twee treffers schroefde hij zijn totaal in het competitietoetje op naar vijf doelpunten en is daarmee topscorer.

ADO voert na twee duels ook de ranglijst aan in poule B met vier punten uit twee duels. Tweede staat Excelsior (drie punten uit één), dat morgenavond om acht uur speelt bij Sparta (in de eerste wedstrijd 3-3 tegen ADO). Volendam staat puntloos onderaan.

"We zijn goed op koers, maar wij blijven outsider", zei ADO-trainer Israel. "Excelsior en Sparta zijn in mijn ogen nog steeds favoriet in deze poule."

Gerry Koning verlengde zijn contract met FC Volendam voor twee jaar. De 20-jarige verdediger speelde dit seizoen 15 keer in de basis.

GROEP B. Volendam - ADO Den Haag 0-4 (0-1). 7. Petrov 0-1, 52. Hofstede 0-2, 65. Van Eijkeren 0-3, 80. Hofstede 0-4. Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 3500.