AMSTERDAM - Wall Street leidt aan een chronisch gebrek aan vertrouwen, zo meldt Jasper Pool van Prudential Bache Securities. Ondanks een economie die weer groeit, hetgeen leidt tot een voorzichtig herstel van de bedrijfswinsten, en het vrij unieke gegeven dat de aandelenmarkten twee achtereenvolgende jaren een daling hebben laten zien, blijven beleggers sceptisch.
De bullmarkt van de jaren negentig werd getypeerd door een grenzeloos optimisme. Beleggers waren maar al te zeer bereid om te anticiperen op de fraaie toekomstverwachtingen die hen werden voorgespiegeld. Die houding is echter verdwenen.
Naast de aanklachten tegen analisten en onder meer de Enron-affaire geven ook de ondernemingen de laatste weken weinig houvast. Ondanks de verbeterde resultaten blijven zij zeer terughoudend ten aanzien van hun toekomstverwachtingen.
Ook hier is voorzichtigheid troef. Dit terwijl een forse winstgroei noodzakelijk lijkt, gezien de nog steeds relatief hoge waarderingen, om op korte termijn een bodem onder de beurskoersen te kunnen leggen.
Het negatieve sentiment op de aandelenmarkten laat onverlet dat Greenspan de afgelopen week de rente onveranderd liet op 1,75%.
De lage inflatie, onderstreept door de daling van de producentenprijzenindex met 0,2%, doet de speculatie toenemen dat de rente de komende maanden op het laagste niveau in veertig jaar blijft staan. Een ander positief signaal is de productiviteitsstijging die afgelopen dinsdag bekend werd gemaakt. Geholpen door de vele ontslagen liet deze in het eerste kwartaal een stijging van 8,6% zien. Dit was de grootste stijging in negentien jaar.
Een verdere indicatie voor de inflatie wordt woensdag met de consumentenprijzenindex vrijgegeven. Vrijdag worden de handelsbalanscijfers bekendgemaakt. Morgen maken Applied Materials en Hewlett-Packard hun kwartaalcijfers bekend. Donderdag is het de beurt aan Dell.