De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Likoed-partij verwerpt Palestijnse staat

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Premier Ariel Sjaron (Foto: REUTERS)
TEL AVIV - Tegen de wil van premier Ariel Sjaron heeft de Israëlische Likoed-partij gisteren besloten een resolutie aan te nemen waarin de vorming van een Palestijnse staat volledig wordt afgewezen. Het is een bittere nederlaag voor Sjaron die mogelijk grote consequenties kan hebben voor de politiek van Israël ten opzichte van de Palestijnen, juist op een moment dat er weer wat voorzichtig optimisme was voor een toenadering.

De stemming geeft niet alleen aan hoe verdeeld de machtigste partij van Israël is, maar ook hoe gespleten het land is. Dit weekeinde vond er in Tel Aviv ook een door tienduizenden mensen bezochte manifestatie plaats waarin de vredesbeweging opriep tot een ontmanteling van de joodse nederzettingen in Palestijns gebied.

Voor Sjaron, die dacht sterk te staan vanwege het succes van 'Operatie Defensiemuur', de acties in de Palestijnse gebieden waar het leger tal van gezochte Palestijnen oppakte, komt de nederlaag zeer ongelegen. Pijnlijk is het ook dat het voorstel een Palestijnse staat af te wijzen was ontworpen door de grootste tegenspeler van Sjaron binnen Likoed, oud-premier Benjamin Netanjahoe. Deze heeft nu Sjaron rechts gepasseerd in de Likoed en daarmee ook de positie van Sjaron in de brede regering van nationale eenheid ondermijnd.

Internationaal is de beslissing van Likoed ook slecht gevallen omdat deze komt op een moment dat de Arabische wereld en de Verenigde Staten zich intensief bemoeien met de vredespolitiek en trachten beide partijen tot de onderhandelingstafel te dwingen. Sjaron wijst in tegenstelling tot Netanjahoe de vorming van een Palestijnse staat niet af, mits er een aantal democratische hervormingen plaatsvindt in de Palestijnse gebieden.

In Egypte kwamen de leiders van dat land, Syrië en Saoedi-Arabië bijeen. Ze wezen alle vormen van geweld af en spraken van ,,een eerlijke poging van de Arabische wereld om vrede met Israël te sluiten".

Israël heeft afgezien van een invasie in de Gazastrook na de zelfmoordaanslag in Israël van vorige week waarbij vijftien mensen omkwamen.

Jeruzalem heeft een deel van de reservisten die voor dat doel langs de grens met Gaza waren samengetrokken, weer teruggeroepen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.