De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Historisch bezoek
Carter aan Cuba

Van onze redactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Oud-president van de Verenigde Staten Carter staat naast de Cubaanse president Castro te luisteren naar hun volksliederen. (Foto: REUTERS)
buitenland AMSTERDAM - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft gisteren voet gezet op Cubaanse bodem, waar hij door president Fidel Castro met alle egards ontvangen werd. Carter is de eerste hoge Amerikaanse afgevaardigde in veertig jaar die deze communistische staat aandoet.

De Amerikaanse Stars and Stripes wapperde gebroederlijk naast de Cubaanse vlag op het vliegveld van Havana bij de aankomst van de ex-president. Castro (75) prees Carter (77) - die altijd een criticus is geweest van de Amerikaanse sancties tegen Cuba - uitvoerig.

De Cubaanse leider roemde Carters toenaderingspogingen tijdens diens presidentschap dat van 1977 tot 1981 duurde, een tijd waarin de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was en beide kampen elkaar hevig wantrouwden.

Carter begon aan zijn zesdaagse bezoek aan Cuba op uitnodiging van Castro. Hoewel het geen officieel bezoek betreft maar een privé-bezoek, hopen Cubaanse ballingen dat de Amerikaanse oud-president de mensenrechten en de democratie ter sprake zal brengen. Ook het Witte Huis heeft hierop aangedrongen.

De regering-Bush staat zeer kritisch tegenover Castro's regime en piekert er dan ook niet over het in 1962 ingestelde handelsembargo tegen het eiland op te heffen. Toch klinkt in de VS de roep om opheffing van het embargo - onder meer door handelsbelangen - steeds luider. De regering en anti-Castro ballingen hopen dat aanscherping van de sancties ertoe zal leiden dat Cuba's economie in elkaar klapt.

Vorige week maakte Castro een gebaar door de bekendste politieke dissident van het land, Vladimiro Roca, vrij te laten.

Castro zei dat Carter vrij is om op het eiland te gaan en staan waar hij wil. Vandaag zal de oud-president het Centrum voor Genetische Technieken en Biotechnologie bezoeken. De Amerikanen beschuldigden Cuba er vorige week van er biologische wapens te ontwikkelen die het zou verhandelen aan schurkenstaten. Volgens Castro dient de fabriek slechts vredelievende doeleinden en worden er medicijnen gefabriceerd die aan vele landen verkocht worden.

Donderdag heeft Carter een ontmoeting met diverse politieke dissidenten. Vandaag houdt Carter een toespraak houden voor de Universiteit van Havana die live door de nationale televisie zal worden uitgezonden. Slechts voor paus Johannes Paulus II was tijdens zijn bezoek in 1998 aan het eiland die eer weggelegd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.