De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Graf van Fortuyn
bedevaartsoord

Van onze correspondent

   
 

DRIEHUIS - Het graf van Pim Fortuyn is een bedevaartsoord geworden. Tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland bezochten dit weekeinde de begraafplaats Westerveld in Driehuis. Aan het graf speelden zich emotionele taferelen af. Mensen lieten hun emoties de vrije loop in een poging het verdriet om het verlies van de immens populaire politicus te verwerken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
Duizenden bloemen markeren de tijdelijke rustplaats van Pim Fortuyn op een heuveltje op de begraafplaats in Driehuis. (Foto: MARTIN MOOIJ)
De toestroom van belangstellenden was zelfs zo groot dat wachttijden van één tot anderhalf uur werden genoteerd. Vanaf de ingang van de begraafplaats tot aan het verderop op een heuvel gelegen graf stond een tientallen meters lange rij wachtenden.

De weg naar de tijdelijke rustplaats van Pim Fortuyn is aangegeven met afzetlint. Mensen wachten zwijgend en bedrukt op hun beurt. Mannen slaan een arm om hun vrouw als troost voor de opkomende tranen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (273x409, 15kb)
Nico uit Rotterdam heeft afgelopen weekeinde een tatoeage op zijn bovenarm laten zetten als hommage aan Pim Fortuyn. De beeltenis van zijn idool zal voor altijd ben hem zijn. (Foto: ANP)
Bij het graf ligt een enorme bloemen- en plantenzee. Ook zijn er vele persoonlijke aandenkens: tekeningen van kinderen, ingelijste dankbrieven, een plastic speelgoedhondje, brandende kaarsen en Feyenoord-sjaaltjes. Ze verwoordden de enorme schok die de moord teweeg heeft gebracht. "Pim, jij gaf ons weer hoop in de politiek", staat er op een van de tientallen neergelegde brieven.

De duizenden bezoekers trekken zwijgend en gelaten aan het graf voorbij. Volwassenen leggen bloemen, terwijl kinderen waxinelichtjes en kaarsjes aansteken. Ook worden er foto's gemaakt. Personeel van de begraafplaats houdt een oogje in het zeil en helpt de bezoekers bij het schikken van de bloemenpracht.

Volk

"Opa, Pim leeft toch niet meer", zegt een jongetje terwijl hij naar een bord wijst met daarop de tekst 'Pim leeft'. Ook mevrouw Erhardt-Broodman uit Velsen-Noord kan het verdriet maar moeilijk bevatten. "Pim was een man van het volk", zegt zij. "Als oud-Rotterdamse heb ik een Feyenoord-sjaaltje op zijn graf gelegd. Zolang Pim hier ligt, zal ik elke week een bloemetje komen brengen."

Een moeder en dochter uit IJmuiden schrikken bij het zien van de kolossale rij wachtenden en keren huiswaarts: "Driehuis is voor ons niet ver weg. We proberen het van de week nog wel, als het minder druk is."

De Driehuizerkerkweg, die het dorp in tweeën snijdt, is bezaaid met honderden auto's. Om een parkeerchaos te voorkomen heeft de gemeente Velsen dit weekeinde overal eenrichtingsverkeer ingesteld. Met borden worden bezoekers langs de invalswegen verwezen naar de parkeerplaats aan de minister Van Houtenlaan.

De familie Fortuyn toonde zich vrijdagavond, na afloop van de begrafenisplechtigheid, diep geroerd door de massale steun van het volk. "Lieve mensen", begon Marten Fortuyn zijn korte dankwoord, "jullie waren met velen vandaag". "Jullie zijn een hulp en een troost voor ons geweest. We zien wat er met onze mensen, alle mensen in Nederland, is gebeurd. Wij rouwen, jullie rouwen. Met dank, ook namens Pim, dat jullie met ons hebben willen zijn. We kunnen het nooit begrijpen, maar ik denk het ons wel zal troosten dat Pim op presidentiële wijze naar zijn laatste rustplaats is gebracht."

."

Na de emotionele toespraak volgde een daverend applaus van de honderden belangstellenden die urenlang geduldig voor de hekken van de begraafplaats hadden staan wachten. De komende weken blijft het mogelijk om het graf van Fortuyn te bezoeken.

Het is de bedoeling dat het stoffelijk overschot van Fortuyn over ongeveer zes weken zijn definitieve rustplaats krijgt op een kerkhof bij het Italiaanse buitenhuis van Fortuyn in de gemeente Provesano di San Giorgio della Richinvelda. De familie Fortuyn heeft gisteren een glazen gedenkplaat bij het graf in Driehuis laten plaatsen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.