De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bolkestein acht Melkert
ongeschikt als premier

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - PvdA-lijsttrekker Melkert kan op dit moment geen minister-president van alle Nederlanders worden. Dat harde oordeel gaf oud-VVD-voorman Bolkestein zaterdagavond op de EO-televisie.

"De heer Melkert is een bekwaam politicus, maar of hij nu de statuur heeft om de premier van alle Nederlanders te worden, betwijfel ik. Hij heeft het sinds de dood van Fortuyn erg moeilijk gehad. Als hij al een coalitie kan vormen, dan zal hij het moeilijk krijgen", aldus Bolkestein.

Hij noemde het "nonsens" dat sommige mensen Melkert en GroenLinks-voorman Rosenmöller de schuld geven van de moord op Fortuyn omdat zij hem in de extreem-rechtse hoek geplaatst hebben. "Ook Fortuyn gebruikte harde woorden in de campagne", aldus de VVD'er, die blijft bij zijn stelling dat Nederland internationaal een 'pleefiguur' zou slaan als Fortuyn premier was geworden.

Les

PvdA-leider Melkert zelf zei eerder zaterdag dat Den Haag een les heeft geleerd van de opkomst en ondergang van Fortuyn. Hij noemde de dood van zijn gevreesde opponent "een ijzingwekkende ervaring". De keiharde kritiek die hij de afgelopen dagen over zich heen heeft gekregen - sommige Fortuyn-aanhangers scandeerden leuzen als 'Melkert moordenaar' - is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

Toch wil hij zich niet verschuilen. "Wie nu wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid is zeker geen vertrouwen van de kiezer waard. Ik voel meer dan ooit een zware verantwoordelijkheid om verbindingen te leggen. Je moet jezelf laten zien, zo kwetsbaar als je bent en tegelijkertijd niet weglopen voor verantwoordelijkheid en het gesprek aangaan met mensen", zei Melkert bij 2Vandaag.

Hij wilde geen voorspellingen doen over de verkiezingsuitslag voor de PvdA, die in de peilingen al op verlies staat, maar mogelijk verdere electorale schade oploopt.

PvdA-staatssecretaris Bos (Financiën) verwacht dat Melkert ook bij een grote verkiezingsnederlaag zal aanblijven als partijleider. Volgens de bewindsman zou opstappen een vorm zijn van schuld bekennen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.