De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 13 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Pleidooi Wiegel na
moord op Fortuyn

   
 

door Sjuul Paradijs DIEVER - "We moeten af van haat in de politiek. Laten we verdraagzaam zijn en elkaar met respect bejegenen." Hiermee roept VVD-erelid Hans Wiegel het Nederlandse volk en de politieke partijen indringend op tot verdraagzaamheid en verzoening na de moord op Pim Fortuyn.

"De beste dienst die de politiek en de burgers Nederland kunnen bewijzen, is nu verdraagzaam te zijn. Zo kunnen we ons mooie land weer wat verder brengen. De politieke partijen moeten het vanaf nu over een andere boeg gooien", zegt Wiegel op eerbiedige toon.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
Wiegel ...respect... (Foto: De Telegraaf)
Wiegel wil dat de huidige partijen de 'erfenis' van Fortuyn omzetten in een rigoureuze vernieuwing van de Nederlandse politiek. Bij grote zetelwinst moet de Lijst Pim Fortuyn door de gevestigde partijen "zeer serieus" worden betrokken bij de kabinetsformatie, stelt hij.

"Je moet de Lijst Pim Fortuyn niet van de regering uitsluiten. Van de kabinetsformatie mag je niet even een vluggertje maken. Neem er gerust de tijd voor om de mensen van de kandidatenlijst van Fortuyn na de verkiezingen beter te leren kennen.

Ga elkaars nieren maar eens proeven.

Je moet proberen om de verkiezingsuitslag te vertalen in regeringsbeleid. Er zijn de afgelopen tijd zoveel mensen emotievol bezig met de verwerking van de moord op Pim.

Ik hoop dat men zichzelf terugvindt en beseft dat het land wel moet worden geregeerd. Het is politieke partijen nog niet gelukt om te vernieuwen."

Bekend is dat Fortuyn in Hans Wiegel de ideale kandidaat zag om een kabinet VVD-CDA-LPF te leiden als hijzelf geen minister-president kon worden. De vraag is of zijn partij, de VVD, er ook zo over denkt. Daar is Wiegel bij de top niet erg geliefd. Daar ziet men meer in Zalm als de opvolger van Dijkstal, mocht deze vertrekken.

Wiegel wil zich na de dramatische gebeurtenissen niet met partijpolitiek inlaten. "Dat vind ik op dit moment niet passend. Ik wil zelfs geen stemadvies geven. Partijpolitiek ligt nu niet op mijn weg. Mijn boodschap is nu verdraagzaamheid en respect voor elkaar. Elkaar niet bekritiseren als men iets zegt wat niet bevalt."

De VVD-prominent verwijt de huidige lijsttrekkers dat ze de afgelopen maanden een slechte verkiezingscampagne hebben gevoerd. Aan de vooravond van de Tweede-

Kamerverkiezingen krijgen zij van Wiegel een veeg uit de pan. "De campagne van deze heren vond ik heel, heel slecht", zegt Wiegel. "Je zou in een verkiezingscampagne de verschillen moeten laat zien. Je bestrijdt elkaar zakelijk, maar je mag dit niet vermengen met afkeer."

Volgens de liberaal hebben de lijsttrekkers Fortuyn de afgelopen maanden "niet aardig" behandeld. "Pim Fortuyn was veel evenwichtiger dan hij hier en daar is afgeschilderd. Hij stond dicht bij de mensen, maar wist dat hij zijn idealen ook niet alleen kon realiseren. Fortuyn was bereid om compromissen te sluiten. Dat zag je in Rotterdam, waar hij met CDA en VVD een verstandig collegeakkoord heeft gesloten."

"Hij maakte een gebaar en toonde aan dat hij een goed politicus kon zijn. Fortuyn was ook iemand die als het nodig was zijn standpunt bijstelde. Dat is verstandig. Ik heb de lijsttrekkers eerder opgeroepen om eens gewoon met Fortuyn te gaan praten, gewoon eens een beetje normaal tegen hem te doen."

Wiegel en Fortuyn konden met elkaar goed overweg. Ze waren geen persoonlijke vrienden, maar er was over en weer wel begrip en respect. "We leken wel een beetje op elkaar. Pim en ik zijn altijd onafhankelijk geweest: we zeggen wat we vinden en we houden de rug recht, ook als het moeilijk wordt. Ik heb grote waardering voor de mens Fortuyn", aldus Wiegel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 13 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.