De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zwaanswijk: Utrecht kan
geschiedenis schrijven

Van onze speciale verslaggever

   
 

UTRECHT - FC Utrecht kan na zeventien jaar weer eens een hoofdprijs winnen. Destijds, in 1985, legden de Utrechters ook beslag op de Nederlandse beker. De Utrechtse formatie won in een moeizame wedstrijd met 1-0 van eerstedivisionist Helmond Sport. John van Loen maakte het enige doelpunt op aangeven van de huidige trainer Frans Adelaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x290, 24kb)
Patrick Zwaanswijk acht FC Utrecht niet bij voorbaat kansloos tegen Ajax.
In het spelershome van FC Utrecht heerst een rustige sfeer. Het lijkt alsof iedereen ontspannen de Amstel Cup-finale tegen Ajax tegemoet ziet. Patrick Zwaanswijk beaamt dat. "Ik merk dat de groep zonder druk naar die wedstrijd toeleeft. Wij hebben eigenlijk niets te verliezen en als je de bekerwinnaars van laatste jaren bekijkt, zijn dat niet alleen Ajax, Feyenoord of PSV. Ook FC Twente en Roda JC hebben gewonnen. Daarom maken wij een goede kans", weet de centrale verdediger. "Natuurlijk, Ajax heeft meer kwaliteit, maar dat is logisch met die begroting. Het is echter één wedstrijd en daarin is van alles mogelijk."

,,Het is zo lang geleden dat hier in Utrecht een hoofdprijs is gewonnen. Daarom heb ik het gevoel dat we geschiedenis kunnen schrijven. Ik denk niet dat het in ons nadeel is dat bijna geen enkele speler ooit een grote prijs heeft gewonnen, of zelfs zo'n belangrijke wedstrijd heeft gespeeld. We zijn daardoor juist extra gemotiveerd." Pikant detail aan het treffen zijn de supportersproblemen tijdens de competitiewedstrijd Ajax-FC Utrecht in de ArenA. Nadat de FC Utrecht-aanhang 'Hamas, Hamas, alle joden aan het gas' had geroepen, werden zij per direct teruggestuurd naar de Domstad.

Zwaanswijk deed na dat duel voor de camera van Studio Sport een opmerkelijke uitspraak. Zo zei hij dat Ajax zich op deze manier wellicht wilde revancheren voor de kaartverkoop van de bekerfinale. De Amsterdammers kregen in eerste instantie maar 6000 kaarten toegewezen. "Op het moment dat ik voor de camera kwam, wisten wij als spelers niet exact wat er gebeurd was. Ja, in de kleedkamer kregen we te horen dat onze supporters er niet bij zouden zijn, maar niet waarom. Daarbij zijn er door de NOS twee uitspraken uitgelicht, waardoor het beeld dat ik wilde schetsen, vertekend was."

Hij vervolgt: "Als ik inderdaad had geweten, welke leuzen zij riepen, had ik uiteraard anders gereageerd op televisie. Wij als spelersgroep zijn het er mee eens, dat er moet worden opgetreden tegen supporters die over de scheef gaan, maar ik vond het vreemd dat juist onze aanhang verwijderd werd. Een paar weken eerder tijdens onze wedstrijd tegen Ajax 2 zorgden de Amsterdamse supporters voor veel grotere problemen, maar toen werd er niet opgetreden. Dat vind ik krom. Er moeten gewoon goede richtlijnen komen, waarin iedereen hetzelfde behandeld wordt. Nu, door de actie in Amsterdam, is burgemeester Opstelten van Rotterdam met een probleem opgezadeld. Want mocht er iets misgaan, zoveel supporters terugsturen is niet mogelijk."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.