De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Nieuwe start SpaarSelect
met nieuwe coach Jac Orie

   
 

EPE - Bij een nieuwe coach hoort een nieuwe start. Hoewel de zomer zich nog moet aandienen zijn de schaatsers van SpaarSelect in de beboste omgeving van Epe al begonnen met de voorbereidingen op de komende winter. Jac Orie, de voormalige assistent van Geert Kuiper bij TVM, is de opvolger van Peter Mueller, die na een teleurstellend seizoen werd ontslagen. Orie's analytische aanpak staat op het eerste gezicht haaks op die van de charismatische Amerikaan en ook de sfeer is anders. "Het is in ieder geval een stuk rustiger geworden. Dat merk je vooral 's avonds aan tafel. Er wordt minder gedold en meer over zaken als techniek gepraat", erkent Erben Wennemars.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 9kb)
Martin Hersman is de enige nieuweling in de schaatsploeg van SpaarSelect.
Niet alleen is de ploeg kleiner geworden (tegenover het vertrek van Helen van Goozen, Bas Brusche, Sergei Klevchenya en Sergei Tsybenko staat alleen de komst van Martin Hersman), ook de samenstelling is drastisch gewijzigd. Op voorspraak van Orie is immers de begeleidingsstaf volledig vernieuwd. "Ik wil niet geconfronteerd worden met ergernissen uit het verleden. Ik heb geen zicht op wat er hier vorig jaar allemaal gespeeld heeft. En dat wil ik ook niet weten. Ik ben hier met een schone lei begonnen", aldus Orie. Met iedereen heeft hij duidelijke afspraken gemaakt, zegt hij. Dus ook met Marianne Timmer, de echtgenote van Peter Mueller. Orie verwacht met haar geen problemen. "Peter is professioneel genoeg om te weten hoe hij moet handelen."

Het feit dat binnen zijn ploeg liefst vijf schaatsers (Wennemars, Leeuwangh, Tuitert, Romme en Hersman) ambities hebben op de 1500 meter, ziet hij niet als een bedreiging voor de sfeer op de werkvloer. "Ze hebben toch allemaal verschillende accenten", meent Orie. Ook Wennemars verwacht geen problemen: "De concurrentie op deze afstand is moordend. Of de anderen nu bij je in de ploeg zitten of niet, dat maakt dan ook niet uit."

Wennemars, die eind september voor de eerste keer vader hoopt te worden, werkte de afgelopen vijf jaar samen met Mueller. Ook hij heeft zichtbaar geen behoefte lang bij het recente verleden stil te staan. "Na zo'n lange periode kom je altijd een moment tegen dat het tijd is voor iets nieuws. Behalve Foppe de Haan bij FC Heerenveen heb ik ook in de voetballerij nog geen trainer gezien die langer dan vijf jaar bij een club blijft. Bij ons was gewoon de chemie verdwenen. Ik denk dat de rustige aanpak van Orie me goed zal doen."

Onder leiding van Orie werd op 22 april de training hervat. Rijkelijk vroeg, weet ook Orie. "Maar ik wil zo snel mogelijk een beeld hebben van hoe de ploeg ervoor staat", aldus de oud-schaatser. De afgelopen week bracht het gezelschap - met uitzondering van Jakko Jan Leeuwangh die momenteel op huwelijksreis is - door in een hotel in Epe. Op de trainingen gaat het er ontspannen aan toe. Woensdagmiddag wordt de training op de skeelerbaan in het naburige Heerde tijdelijk gestaakt als de bekendste inwoner uit het dorp, olympisch kampioen Gerard van Velde, op zijn spiksplinternieuwe Ducati even een kijkje bij zijn collega's komt nemen. "Gaan jullie maar weer verder met trainen, ik draai het gas nog even open", zegt hij na tien minuten met een sardonisch lachje, om vervolgens direct de daad bij het woord te voegen.

Overigens is Orie er duidelijk in dat de huidige ploeg bij SpaarSelect op korte termijn niet zal worden uitgebreid met toppers als Gretha Smit en Ids Postma, die voor volgend seizoen nog altijd niet tot overeenstemming met een sponsor zijn gekomen. "Ik heb nu acht schaatsers onder mijn hoede. Dat is het maximum. Als dat er meer zijn, zou dat ten koste gaan van de kwaliteit. En daar pas ik voor."

De Nederlandse schaatscoach Bart Schouten gaat voor onbepaalde tijd aan het werk bij de Olympic Oval in Salt Lake City. Schouten, tot nu toe bondscoach in de Verenigde Staten, heeft aanbiedingen van de Nederlandse en Noorse schaatsbonden afgeslagen.

De KNSB had Schouten benaderd om de opleidingsploeg van de bond te gaan leiden. "Een goede en overtuigende aanbieding", liet de geboren Haarlemmer weten. Schouten gaat bij de Utah Olympic Oval met directeur en ex-sprinter Nick Thometz een schaatsprogramma opzetten, waarvan Amerikanen, maar ook schaatsers uit andere landen kunnen profiteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.