De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wielrenners op weg met de
zegen van bisschop Eijk

   
 

GRONINGEN - Bisschop Wim Eijk hoefde er geen seconde over na te denken toen hij op 19 juli 1999 een brief kreeg met het verzoek om voor de start van de eerste etappe naar Munster de Ronde van Italië van zijn zegen met wijwater te voorzien. Geheel volgens de traditie mag de karavaan zeker niet zonder Gods bescherming uit Groningen vertrekken. Op weg naar Milaan liggen de komende drie weken immers vele gevaren op de loer en daarbij is hulp van boven onontbeerlijk. Bisschop Eijk: "Het doel van de sport is het realiseren van verbroedering, zelfs in deze tijd waarin de sport meer en meer business is geworden. Het is belangrijk dat de renners daarbij Gods bescherming en zegen krijgen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 29kb)
Bisschop Wim Eijk geeft vandaag het Giro-peloton de zegen. Hij zal dat ook in onvervalst Italiaans doen.
Na de eucharistieviering, morgenochtend in de Sint Jozefkathedraal, zal de bisschop ook zijn gebed in het Italiaans houden. "Ik heb eind jaren '80 drie jaar in Rome gestudeerd. Van 1997 tot 1999 was ik als hoogleraar verbonden aan de theologische faculteit van Lugano, waar de voertaal Italiaans was. Ik heb deze tekst opgevraagd bij de priesters van het bisdom Milaan. Voor alle zekerheid heb ik hem nog even laten corrigeren door een vriend in Nijmegen."

De relatie tussen de wielersport en het katholieke geloof is de laatste jaren verbleekt. Een paar decennia geleden werd in het zuiden van het land Hemelvaartsdag gereserveerd voor de bisschopskoers. Het lidmaatschap van de katholieke wielerbond of de algemene maakte op deze dag niets uit. Iedereen was gelijk. De wedstrijd begon met een mis en de zegening. Met een medaillon van Christoffel, de beschermheilige van de reizigers, of een plaatje met zijn afbeelding in de trui, kon er helemaal niets meer misgaan. Daarna klonk het startschot en bestreden de coureurs elkaar op leven en dood.

Eijk: "Voor een Groninger is het veel moeilijker om in dit vlakke land wielrenner te worden. Het is opvallend dat de wielersport sterk vertegenwoordigd is in Zuid-Europa, Frankrijk, België en bij ons de provincies Brabant en Zuid-Limburg. In deze streken is het katholieke geloof sterk. Daarom, denk ik, is het een traditie geworden dat voor de start van de Giro en van andere wielerwedstrijden door een geestelijke de zegen wordt gegeven."

In de sfeervolle salon van het paleis van de bisschop pakt monseigneur Eijk de tekst die hij morgen gaat voorlezen. Al snel wordt duidelijk dat de geestelijke klaar is voor de start van de eerste etappe, als hij in alle waardigheid zijn gebed voorleest, dat wordt afgesloten met: "E su voi tutti qui presenti, scenda la benedizione di Dio onnipotente, Padre e Figlio e + Spirito Santo."

Amen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.