De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Britse Logica velt ict-er
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs had automatiseerder CMG gisteren flink last van een winstwaarschuwing van Logica. Deze Britse concurrent liet weten dat zijn omzet in het gebroken boekjaar 2002 "weinig zal verschillen" van die over 2001 en de winst per aandeel - nog voor een reorganisatielast - "significant lager" uitpakt dan een boekjaar eerder. CMG ging uiteindelijk 27 eurocent (10,1%) lager de dag uit, op €2,40. Tussentijds werd een dieptepunt bereikt op €2,31.

De pijn bij Logica zit hem met name in het bedrijfsonderdeel Mobiele Netwerken. De Britten zien de omzet bij deze divisie in de tweede helft van dit jaar "substantieel lager" uitkomen dan de 161,7 miljoen Britse pond die in de eerste zes maanden nog werd geboekt.

Op operationeel niveau draait het bedrijfsonderdeel "naar verwachting" break even, aldus Logica. De winstvooruitzichten voor Mobiele Netwerken is door een verslechterd investeringsklimaat en agressievere concurrentie "aanzienlijk" afgenomen, was een mededeling die niet aan dovemansoren gericht bleek.

Om de kosten niet uit de hand te laten lopen, nemen de Britten in de tweede helft van het lopende boekjaar een last van "naar schatting 34 miljoen pond". Op jaarbasis moet het kostenniveau van de hele groep structureel met 40 miljoen pond omlaag. "De bulk" van die besparing wordt volgend jaar 'al' zichtbaar, aldus Logica.

Binnen de AEX was CMG de grootste procentuele daler. Relatief veel moesten ook chiptoeleverancier ASML (-5,1% op €22,25) en automatiseerder Getronics (-4,3% op €2,92) terug. Stijgers waren chemiebedrijf DSM (+1,7% op €50,65) en voedingsmiddelenconcern Numico (+0,3% op €27,70). De AEX zelf leverde 7,71 punten (1,6%) in op 490,52.

Aegon verloor 1,8% op €24,75. De Haagse verzekeraar liet gisteren bij monde van een woordvoerder weten geen aanvullende voorziening te zullen treffen voor het krediet van ongeveer $200 miljoen dat het uit heeft staan bij het kwakkelende telecomconcern WorldCom. Kredietbeoordelaar Moody's stelde zijn rating voor de obligatieleningen van WorldCom donderdagavond in één keer bij tot 'junk bond status', hetgeen erop duidt het maar zeer de vraag is of de financiële instellingen die bij het telecombedrijf leningen hebben uitstaan hun geld wel terug zullen zien.

Analist Albert Ploegh (Stroeve) waarschuwde in deze krant woensdag al voor het voorzieningenniveau bij Aegon. Nu blijkt dat de Haagse verzekeraar dit jaar $268 miljoen aan oninbare obligatieleningen voorziet, in plaats van $200 miljoen, is Ploegh duidelijk pessimistischer geworden. De analist verwacht dat de verzekeraar in het tweede kwartaal een voorziening treft van $100 miljoen voor het bedrag dat bij WorldCom uitstaat, maar dat sprak de woordvoerder gisteren dus tegen.

Ahold verloor 2,6% op €24,12. Sander van Oort (Stroeve) wees gisteren op een tweede Argentijns 'gevaar' voor de Zaanse grootgrutter, naast mogelijke extra voorzieningen als gevolg van een verdere waardedaling van de Argentijnse peso ten opzichte van de dollar. Ahold heeft in Argentinië een joint venture en is volgens Van Oort verplicht bij een eventueel faillissement van zijn partner alle schulden op zich te nemen.

Ahold neemt in dat geval het belang van de partner over, maar het bedrag dat de Zaanse grootgrutter er dan voor betaalt, is veel hoger dan de huidige waarde ervan. Naast hogere financieringslasten betekent dat - onder de Amerikaanse boekhoudkundige methode US Gaap - dat de waarde van het belang in 2002 "aanzienlijk" neerwaarts moet worden bijgesteld, hetgeen de resultaten van het supermarktconcern onder druk zet. "Al met al geen positief nieuws", aldus Van Oort.

Van de AEX-fondsen eindigden uiteindelijk niet meer dan vier hoger en 21 lager. Van de Midkap-fondsen mochten negen bijschrijven, terwijl 16 inleverden. Grootste procentuele stijgers waren belbedrijven Versatel (+2,6% op €0,40) en Vodafone (+2,0% op €7,15), grootste dalers houdstermaatschappij Nedlloyd (-7,8% op €18,25), telecomtoeleverancier Draka (-5,4% op €35,00) en chiptoeleverancier ASMI (-5,1% op €23,96).

Nedlloyd (ex-dividend) leed onder het toekennen van een forse loonsverhoging aan de commissarissen, waar deze krant gisteren melding van maakte, Draka van slecht nieuws van zijn Italiaanse branchegenoot Pirelli. De Midkap-index zelf kalfde 3,07 punten (0,6%) af tot 512,37.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.