De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  FNV beschuldigt koepel
ABU van vreemdgaan

   
 

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten vindt het "buitengewoon onbehoorlijk" dat de werkgeverskoepel in de uitzendbranche, de ABU, met vakbond De Unie over een cao-akkoord praat terwijl er een bemiddelingspoging gaande is tussen de grootste bond van Nederland en de ABU.

Dat zegt hoofdbestuurder Wouter Waleson van FNV Bondgenoten. "De ABU zegt wel een cao te willen met FNV Bondgenoten, maar laat ze zich dan ook daarnaar gedragen. Ik hoef het niet normaal te vinden dat ze met De Unie praten. Dat is net zoiets als bij elke dansles een nieuw meisje vragen."

FNV Bondgenoten heeft al maanden fikse ruzie met de ABU waardoor de cao-onderhandelingen zijn opgeschort. Een commissie van twee wijze mannen moet de strijdende partijen weer bij elkaar brengen en zal volgens de ABU binnen twee weken een advies uitbrengen.

Voorzitter Jacques Teuwen van vakbond De Unie heeft al meerdere malen gesproken met voorzitter Hans Kamps en directeur Aart van der Gaag van de ABU over een nieuwe cao-opzet in de uitzendbranche. "Het gedrag van De Unie vind ik niet meer verrassend", zegt Waleson. "We zijn gewend dat Jacques Teuwen in troebel water vist. Kijk maar naar wat er bij Philips en de kinderopvang gebeurde." Waleson doelt op de dissidente cao-strategie van De Unie bij Philips en de kinderopvang.

De ruzie tussen FNV Bondgenoten en de ABU is al sinds vorig jaar gaande. "De ABU schreef ons dat ze niet meer met onze onderhandelaar Han Westerhof in zee wilde omdat Han niet correct zou opereren", zegt Waleson. "Maar wij constateren dat de ABU zich regelmatig niet aan de afspraken houdt." Cao-onderhandelaar Westerhof begrijpt niet hoe de ABU durft te spreken over een "onbetrouwbare onderhandelaar", terwijl de koepel zelf "achter de rug van FNV Bondgenoten om en zonder te wachten op het advies van de commissie in zee gaat met De Unie".

De ABU heeft haast om een cao voor de 800.000 uitzendkrachten af te sluiten.

De oude cao liep op 1 april af en dan geldt volgens artikel 8 van de wet Waadi de (duurdere) cao van het inlenende bedrijf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.