De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Geboortekerk na
vertrek een bende

Van onze correspondent

   
 

BETHLEHEM - De Geboortekerk van Jezus was gistermiddag een zwijnenstal, compleet met voedselresten, achtergelaten kleding en de geur van oud zweet, nadat alle 123 Palestijnen die 38 dagen in de kerk hadden doorgebracht het door Israëlische troepen omsingelde gebedshuis hadden verlaten. Daarmee kwam een vreedzaam einde aan een potentieel zeer gevaarlijke situatie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 9kb)
Ben-Eliezer (Foto: AP)
Van de Palestijnen zijn er dertien naar het buitenland uitgewezen, 26 anderen zijn overgebracht naar de Gazastrook en de overige 84 (allen burgers) waren vrij om te gaan en staan waar ze wilden. De tien internationale 'vredesactivisten' die zich later bij de belegerde Palestijnen wisten te voegen, werden later door de Israëlische politie uit de kerk gehaald. De dertien door Israël meest gezochte Palestijnse militanten, onder wie de leider van de Al-Aksa Martelarenbrigade die tal van aanslagen in Israël heeft opgeëist, bevinden zich inmiddels in het Flamingo Beach Hotel in Larnakka te Cyprus. Ironisch genoeg ook een plaats die door veel Israëlische toeristen wordt bezocht.

De dertien zijn ondergebracht in een etage van het hotel, waar ze niet van hun kamers af mogen. Het is de bedoeling dat ze binnenkort worden verdeeld over een aantal Europese landen. De oplossing van het conflict was enkele dagen vertraagd omdat Italië weigerde de militante Palestijnen op te nemen. Maandag wordt binnen Europees verband een verdeelsleutel gezocht.

De groep naar de Gazastrook uitgewezen Palestijnen kregen daar een heldenontvangst. Ze maakten het V-teken terwijl ze in een bus door Gazastad werden vervoerd. Israël hoopt dat ze daar worden berecht vanwege onder meer het schieten op de buitenwijk/nederzetting Gilo bij Jeruzalem. Daar lijkt het echter niet op. Volgens een hoge Palestijnse officier "zijn de mannen helden die we naar de beste hotels brengen".

Israël heeft gisteravond zijn troepen teruggetrokken uit Bethlehem. Daarmee zijn de Israëlische tanks uit alle grote steden op de Westoever verdwenen. Er is echter nog steeds spanning over Gaza. Onduidelijk is of het Israëlische leger daar in actie komt na een zelfmoordaanslag eerder deze week die aan vijftien Israëli's het leven kostte. De minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer zei gistermiddag de plannen "te heroverwegen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.